Рат великих сила преко леђа фирми из Српске

Милијана Латиновић Радошевић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Поједини привредници из Републике Српске приликом испоруке своје робе партнерима у Европи морају написмено доказивати да у њихове производе није уграђен руски материјал, што им, како кажу, ствара додатан притисак и бојазан за опстанак бизниса.

У ионако тешком времену за пословање, обезбјеђење квалитетних сировина и очување тржишта домаћим привредницима за вратом стоји терет неслагања великих сила  због чега страхују за своје послове.

Директор и власник предузећа “Металац МБМ” из Дервенте Слободан Голуб испричао је за “Глас Српске” да већ дужи период муку муче са доказивањем поријекла материјала које су уградили у своје производе.

- Када наш камион с робом дође на расцарињење морамо доказивати да ту није уграђен руски материјал. Чим се расцарини одмах се тражи од нас да пошаљемо изјаву. То траје од октобра прошле године и нико о томе посебно јавно не прича, али то се примјењује све више - испричао је Голуб.

Додаје да роба коју извозе у Аустрију, свом највећем партнеру, иде даље за америчко тржиште.

- Наш партнер каже да њихов купац из Америке изричито тражи да ми пошаљемо изјаву под материјалном и сваком другом одговорношћу да у производе нисмо уградили руски материјал - појаснио је Голуб.

Додао је да партнере имају и у Италији и Словенији те да однедавно сви они траже исту изјаву.

- То ствара психолошки проблем и притисак и нико томе не посвећује пажњу. Наше претпоставке су да би ускоро могли да траже доказ и да материјал није из Србије - рекао је Голуб, додајући да репроматеријал набављају из Чешке и Италије.

Директор и власник фабрике обуће “Санино”, која послује у Дервенти и Прњавору, Радован Пазуревић рекао је “Гласу” да ово предузеће није имало таквих проблема, али да је упознат са истима.

- То је накарадна одлука која тјера све привреднике да климају главом на све што натура Европска унија, односно Америка. Мислим да није одрживо да се једна свјетска држава попут Русије елиминише из сваке поре привредног живота. Такви поступци само наносе штету привредницима - истакао је Пазуревић који је и предсједник Подручне привредне коморе Добој.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже да није до сада упознат са овом проблематиком.

- Нико од привредника нам се није до сада обраћао на ту тему. Чуди ме да Америка тражи тако нешто, с обзиром на то да производи поријеклом из БиХ имају ЕУ сертификат да могу слободно да иду на европско тржиште. Са друге стране, Америка није прекидала своју спољнотрговинску размјену са Русијом и доста материјала из Русије неопходних за функционисање неких од кључних индустријских грана се експлоатира на америчко и друга тржишта - истакао је Рачић.

САНКЦИЈЕ

Откако је почео сукоб између Русије и Украјине 24. фебруара 2022. године, Европска унија је увела неколико пакета санкција Русији, а све са циљем слабљења руске економске базе. Циљ је био лишити Русију кључних технологија и тржишта како би њена способност да води сукоб била смањена. Русија је узвратила сачинивши листу “непријатељских” земаља, на којој се налази и Америка и земље Европске уније. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана