Растока због пресуде остао без фотеље

Глас Српске
Растока због пресуде остао без фотеље

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске је, на приједлог Владе, разријешила дужности директора Агенције за банкарство РС Раду Растоку, а један од разлога је првостепена пресуда против једне банке о којој Агенција није упознала надлежна министарства и Владу.

"Глас Српске" незванично сазнаје да још нема одлуке о томе ће доћи на чело те републичке Агенције, а док то не буде ријешено послове директора ће обављати тренутни замјеник директора Срђан Шупут.

Народна скупштина је у децембру прошле године именовала Шупута за вршиоца дужности замјеника директора Агенције за банкарство Републике Српске, на период до шест мјесеци.

Почетком године првостепена пресуда надлежног суда у Српској, у материјално значајном износу против једне системски значајне пословне банке, а која потенцијално може да утиче на финансијски сектор, је додатно пољуљала повјерење у банкарски сектор. Ове информације нису упућене Влади, Министарству финансија, односно Комитету за координацију надзора финансијског сектора, иако имају значајне пословне односе са том банком" наведено је у образложењу Владе за смјену Растоке који је на позицију директора именован у јулу 2017. године.

Влада цијени да је требало да буде обавијештена од стране агенције јер се ради о врло сложеном и осјетљивом питању са којима се многе земље региона нису сусретале. 

Скупштина, која је завршена касно синоћ, разријешила Славена Дујаковића дужности директора Агенције за осигурање Републике Српске и на његово мјесто, као вршиоца дужности, именовала Драженку Јањанин.

На приједлог Владе РС за чланове Управног одбора Агенције за осигурање су изабрани Милан Трнинић из Бијељине и Дејана Јеремић из Зворника на период од пет година.

Народна скупштина је за замјенике Омбудсмана за дјецу Републике Српске изабрала Јованку Вуковић и Гордану Рајић на период од четири године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана