Расте број заражених, потребне заштитне мјере

СРНА
Расте број заражених, потребне заштитне мјере

САРАЈЕВО - Кризни штаб Министарства здравства Федерације БиХ /ФБиХ/ констатовао је да је дошло до пораста броја случајева заразе вирусом корона и да је само у прошлој седмици забиљежено 1.272 обољелих, од којих је осам са смртним исходом.

Главни епидемиолог Сањин Муса рекао је након данашње сједнице Штаба да је вирус покренут појавом и ширењем подваријанте омикрона.

"Она је заразнија од претходне варијанте. Заштита која је створена је мања. Бројке су потцијењене, јер највећи број случајева имају врло благи облик и остаје непрепознат", навео је Муса на конференцији за новинаре.

Он је истакао да је забрињавајући пораст броја хоспитализација, те да их је у овој седмици у односу на претходну за 40 одсто више.

"Већ више од двије године смо у пандемији. Јасно је да се вирус не може елиминисати, међутим, контрола мора бити боља. Позивамо људе да се одазову на вакцинацију", поручио је Муса.

Он је рекао да заштита опада с временом и да је потребно подићи је бустер дозама, те је ставио акценат на ношење маски у затвореном.

Према његовим ријечима, на располагању је тренутно 400.000 доза вакцина.

Кризни штаб ће предложити Влади ФБиХ да буде затражено ношење маски у свим здравственим установама, те редуковање посјета у здравственим установама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана