Раст минималне плате повећава цијене приватних вртића у Српској

GS
Foto: Facebook

БАЊАЛУКА, БИЈЕЉИНА - Становници појединих локалних заједница у Републици Српској од Нове године издвајаће више новца за боравак малишана у приватним вртићима, јер ће доћи до већих цијена, потврдили су нам саговорници и додају да до већих цијена мора доћи управо због раста минималне плате, али и због поскупљења свега осталог.

Са друге стране родитељи тврде да су шокирани новим цијенама, те сматрају да  су то превелики износи.

Николина Јовић, власница вртића "Мали принц" из Бањалуке казала је да у Бањалуци имају вртиће на три локације.

"Тренутно цијене у Центру и у Новој Вароши износе 320 КМ, док ће Нове године коштати 375 КМ, а у насељу Лаушу цијена боравака коштаће 345 КМ", казала је Јовићева која каже да са растом минималне плате биће принуђени да још додатно подигну цијену својих услуга.

"Још је рано говорити колико ћемо додатно морати подићи цијене наших услуга", казала је Јовићева.

Из предшколске установе "Мики Маус" из Бањалуке казали да  боравак у овом вртићу кошта тренутно 300 КМ, али да ће у наредном периоду доћи до већих цијена.

"Дошло је до повећање минималне плате, ми ћемо морати подизати  плате радницима, а самим тим мораћемо подићи цијену наших услуга", казали су из овог вртића.

Како су рекли, тек послије празника ће донијети одлуку о износу за који ће повећати боравак малишана у овој предшколској установи.

Из вртића "Цицибан" из Бијељине казали су да код њих боравак кошта од 250 до 300 КМ.

"За сада нисмо планирали подизати цијену али сигурно да од маја наредне године, очекујемо веће цијене", казали су из овог вртића.

Из приватне предшколске установе "Мики и Мини" из Приједора казали су да се очекују веће цијене, те како кажу све у складу са порастом плата, али и са растом инфлације.

"Цијена боравка у вртићу тренутно кошта 340 КМ, док ће цијена  у наредом периоду расти до 408 КМ, с тим да град Приједор родитељима даје субвенцију од 100 КМ", казали су из овог вртића.

Иако ће у већини приватних вртића доћи до раста цијена, из вртића "Звјездица" Бањалука  казали су да код њих цијена боравак кошта 320 КМ, те да у наредном периоду сигурно неће доћи до корекција цијена.

"Ми смо у новембру подигли цијену наших услуга са 280 КМ на 320 КМ, тако да извјесно вријеме нећемо подизати цијене наших услуга", казали су из ове предшколске установе.

Родитељ чије дијете иде у једну приватну предшколску установу у Бањалуци, прије неколико дана је био шокиран када је обавијештен да ће цијена за мјесец дана боравка дјетета порасти од Нове године за 50 КМ.

"И сада смо плаћали цијену већу од 300 КМ за вртић што је већ био превелики износ. Са овом цијеном која је повећана, то је скоро 400 КМ, па нисмо сигурни да ли ћемо имати средстава да плаћамо услуге боравка дјетета. Супруга и ја смо шокирани оволиким поскупљењем и мислимо да би се приватни вртићи требали више контролисати јер сви могу схватити да је ово претјерано. Како је могуће да градски кошта 165 КМ, а приватни 200 КМ више?", упитао је овај Бањалучанин.

Лидија Савић, мајка четверогодишњакиње која иде у један приватни вртић у Бањалуци казала је да у државним вртићима није било мјеста и нису имали избора, те су дијете уписали у приватни вртић, преносе Независне.

"Уписали смо кћерку у приватни вртић, који је дупло скупљи, а будући да опет најављују нове цијене, не знам како ћемо то успјети  исфинансирати", казала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана