Расплет: Дијете показивало три прста, отац кажњен

ГС
Foto: Принтскрин

КАШТЕЛ ЛУКШИЋ - Читалац је хрватским медијима послао снимак за који каже да је снимљен јутрос на старој цести у Каштел Лукшићу твредећи да је возач „ренџ ровера“ београдских регистарских ознака кроз прозор показивао три прста.

Полицијска управа сплитско-далматинска одмах се огласила да га тражи, а сада наводи да је возач пронађен те да је кажњен јер је "занемарио надзор над дјететом".

"Као што смо обавијестили данас јавност, након јавно објављене снимке, покренули смо истраживање. Возило је убрзо пронађено, утврђено је да су  се у њему налазиле двије одрасле особе и двоје дјеце. Сви су доведени у службене просторије, а поступак је проведен уз учествовање специјализираних полицијских службеника за младе", наводе из полиције.

Утврђено је да је данас око 10.30 сати на подручју Града Каштела за вријеме вожње руку кроз прозор пружило дијете које је било смјештено на задњем сједишту у возилу.

"С обзиром на чињеницу да дијете према Кривичном закону Републике Хрватске (особа до навршених 14 година)  није кривично одговорно, према дјетету се не могу покренути кривични и или прекршајни поступци, већ се поступа на основу мјера за заштиту права и добробити дјетета ради чега су обављени потребни разговори", рекли су из полиције.

Међутим, проведеним поступком утврђено је да је отац дјетета 33-годишњи држављанин Србије остварио обиљежја прекршаја из чл. 27 Закона о  прекршајима против јавног реда и мира тако да је као родитељ  занемарио надзор над дјететом које је усљед недостатка родитељског надзора починило прекршај описан у чланку Закона о прекршајима против јавног реда и мира.

"Такође, утврђено је да је 33-годишњи држављанин Србије током вожње остварио обиљежја прекршаја из чл. 46 Закона о безбједности саобраћаја на цестама, односно није се држао средине обиљежене коловозне траке. Страни држављанин је прекршајно санкционисан након чега је пуштен из службених просторија и напустили су Републику Хрватску", стоји у саопштењу ПУ сплитско-далматинске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана