Расписан тендер за набавку пренаталних тестова

Д. Б.
Расписан тендер за набавку пренаталних тестова

БАЊАЛУКА - Универзитетски клинички центар (УКЦ) Републике Српске је заједно са још осам болница у Српској расписао међународни тендер за избор најповољнијег понуђача за заједничку набавку неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице (НИПТ), а процијењена вриједност набавке износи 2,56 милиона КМ без ПДВ-а.

Како су истакли у УКЦ-у, у ову набавку иду заједно са болницом "Србија" у Источном Сарајеву, "Др Младен Стојановић“ у Приједору, Универзитетском болницом Фоча, Општом болницом Градишка, болницом "Свети апостол Лука" у Добоју, као и са болницама у Требињу, Невесињу и Зворнику.

- Предвиђени рок за достављање понуда је 10. новембар ове године, у складу са процијењеном вриједношћу набавке – истакли су у УКЦ-у.

Пренатални тестови могу да укажу на ризик постојања генске неправилности плода. Обавезно се препоручују трудницама које су прошле поступак вантјелесне оплодње, трудницама старијим од 35 година, те онима које имају ризичну породичну анамнезу.

Закон о здравственом осигурању који предвиђа бесплатне пренаталне тестове усвојен је у септембру прошле године, а према посљедњим измјенама правилника ови тестови требало је да буду бесплатни за све труднице у Српској од 1. јула.

Одлуком Владе Српске предвиђено је да се средства за финансирање ове услуге обезбјеђују у буџету РС, а за 2023. годину процијењен је износ од три милиона марака.          

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана