Ранко Шкрбић за “Глас”: Научна сазнања из Српске пред руским љекарима

Анита Јанковић Речевић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Знања и искуства стицана током вишедеценијског рада на факултету, али и најновија научна сазнања из домена кардиоваскуларних и молекуларних истраживања декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић убудуће ће презентовати и на Московском медицинском универзитету као гостујући предавач, што је огроман искорак јер се прилика попут ове ријетко указује професорима из Српске.

Медицински универзитет Сечанов из Москве баштини традицију из друге половине 18. вијека. Пионир је у руском здравственом систему, а под његовим кровом током претходна два вијека радило је много истакнутих љекара и научника који су значајно допринијели напретку медицине. 

И данас предано раде на развоју медицине будућности уз снажну академску подршку свјетских лидера и предавача, међу којима ће бити и професор Шкрбић. 

Он за “Глас” каже да је то што је изабран за гостујућег професора на једном од највећих медицинских универзитета велико признање за њега лично, али и за бањалучки Медицински факултет, на чијем је челу већ осам година.

- Разлог зашто сам изабран треба тражити у великом опусу публикованих радова проистеклих из нашег Центра за биомедицинска истраживања. Признање није само мени него и за све моје сараднике из центра који се баве науком. Велико ми је задовољство што су колеге из Москве то препознале и изразиле жељу да гостујем код њих - рекао је Шкрбић.

Московски медицински универзитет, прича Шкрбић, спреман је да му четири пута годишње обезбиједи авионску карту и смјештај како би одржао предавања за тамошње љекаре и студенте. 

-  Због обавеза које имам нећу бити у прилици толико пута да путујем, али ћу сигурно одлазити у Москву два пута годишње, на прољеће и јесен, како бих одржао предавања. Морам нагласити да то неће бити предавања на катедри, него ће бити циљано везана за одређене научне радове из области кардиоваскуларних и молекуларних истраживања. То ће бити сјајна прилика за размјену искуства - рекао је Шкрбић који је прије три године биран за члана Интернационалне академије за кардиоваскуларна истраживања у САД. 

Шкрбић је додао да преговарају са Московским универзитетом да њихови млади стручњаци дођу у Бањалуку како би завршили истраживање на својим докторским студијама.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање РС Жељко Будимир рекао је да је избор Шкрбића огроман успјех за све у високошколском систему Српске, а посебно за бањалучки Универзитет.

- Ово је подизање у рангирању нашег универзитета на вишу љествицу и очекујемо да ће ова сарадња бити плодоносна и да ће допринијети односима између Руске Федерације и Српске који су на највишем степену и стално у узлазној путањи - рекао је Будимир.

Према његовим ријечима, ово је показатељ и другим наставницима који раде на Универзитету у Бањалуци да се рад увијек исплати, те да на овај начин промовишу и високо образовање Српске и бањалучки Универзитет.

- На овај начин продубљујемо сарадњу са високошколским установама које дугорочно гледано могу да унаприједе наш систем високог образовања - нагласио је Будимир и указао да је Шкрбић показао озбиљне резултате у научноистраживачком, али и менаџерском раду.

МРЕЖА

Ранко Шкрбић је навео да су специјализанти и докторанди Медицинског факултета у Бањалуци јуче слушали предавање гостујућег професора Љубомира Петричевића са медицинског универзитета у Бечу. 

- Професор Петричевић је у Бањалуку дошао на приједлог Катедре за гинекологију. Ширимо се на мултилатералним основама, а мрежа коју стварамо по свијету је јако важна за наш факултет - казао је Шкрбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана