Ранко Шкрбић изабран за гостујућег професора Московског медицинског универзитета

Срна
Ранко Шкрбић изабран за гостујућег професора Московског медицинског универзитета

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић изабран је за гостујућег професора Московског медицинског универзитета.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да је поменути избор огроман успјех за све у високошколском систему Српске, а посебно за бањалучки Универзитет.

"Ово је подизање у рангирању нашег универзитета на вишу љествицу и очекујемо да ће ова сарадња бити плодоносна и да ће допринијети односима између Руске Федерације и Републике Српске који су на највишем степену и стално у узлазној путањи", рекао је Будимир након састанка са Шкрбићем.

Према његовим ријечима, ово је показатељ и другим наставницима који раде на Универзитету у Бањалуци да се рад увијек испати, те да на овај начин промовишу и високо образовање Републике Српске и бањалучки Универзитет.

"Оно што је за мене посебно важно, на овај начин продубљујемо сарадњу са високошколским установама које дугорочно гледано могу да унаприједе наш систем високог образовања", нагласио је Будимир.

Он је указао да је професор Шкрбић до сада показао озбиљне резултате у научноистраживачком, али и менаџерском раду када је у питању високо образовање.

Шкрбић је изразио задовољство што је изабран за гостујућег професора на једном од највећих медицинских факултета у Русији, који баштини тековине из друге половине 18. вијека.

"Разлог зашто сам биран треба тражити у великом опусу радова који је проистекао из нашег Центра за биомедицинска истраживања, тако да ово није признање само мени, него цијелом Медицинском факултету и посебно мојим младим сарадницима", рекао је Шкрбић.

Он је истакао да, захваљујући подршци Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање, млади људи ангажовани у Центру за биомедицинска истраживања имају прилику да се баве озбиљном науком и окупе око пројеката, што представља армију младих људи који свакодневно раде на унапређењу знања.

"Ова ласкава титула ће омогућити и даљу размјену знања и већ смо у разговорима са Московским медицинским универзитетом да њихови млади истраживачи дођу у Бањалуку како би завршили истраживање на својим докторским студијама", напоменуо је Шкрбић.

Он је додао да сарадња са Московским медицинским универзитетом пружа велике могућности Медицинском факултету у Бањалуци, као и Универзитету, за дубљу повезаност што ће сигурно допринијети њиховом даљем развоју.

Шкрбић је најавио да би Медицински факултет Универзитета у Бањалуци ускоро могао да започне сарадњу и са Медицинским универзитетом у Санкт Петербургу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана