Рани прегледи чувају животе беба

Драгана Келеч
Рани прегледи чувају животе беба

Бањалука - Боља превенција аномалија, мањи број побачаја и смањење стопе оболијевања и смртности новорођенчади и дојенчади, циљеви су пројекта "Конгениталне аномалије у РС", који спроводи Удружење педијатара РС.

Конгениталне аномалије су структурни дефекти и функционални поремећаји који су присутни и видљиви на рођењу. Један су од водећих узрока побачаја, мртворођења, морбидитета и морталитета код новорођенчади и дојенчади, а често узрокују и трајна анатомска и функционална оштећења са тежим посљедицама.

- Циљ нам је да побољшамо мјере превенције и пренаталног скрининга трудница, рано откривање конгениталних аномалија кроз програме едукације здравствених радника, као и да прикупимо основне епидемиолошке информације о конгениталним аномалијама у Српској - истакла је предсједник Удружења педијатара РС и координатор пројекта др Јелица Предојевић-Самарџић.

Овим пројектом, који финансира Фонд здравственог осигурања РС, у плану је да буде обухваћено око 8.000 новорођенчади и дојенчади, високоризичне трудноће и око 25 љекара обучених за детекцију и регистрацију конгениталних аномалија.

Пројекат, како истиче Предојевић-Самарџић, спроводе специјалисти педијатри и гинеколози широм РС, а сва новорођенчад ће бити подвргнута детаљном педијатријском прегледу још у породилишту.

- Конгениталне аномалије које нису манифестне на самом рођењу биће детектоване у току прве године живота кроз савјетовалишта за новорођену дјецу или обавезним педијатријским прегледима - објашњава Предојевић-Самарџић и додаје да ће праћењем трудноћа и ултразвучним прегледима гинеколози открити велики дио конгениталних аномалија и прије самог порода.

Додаје да је спровођење овог пројекта почело у октобру ове године и да би средином јануара требало да буде у потпуности завршен.

- Које су то најчешће конгениталне аномалије присутне у Српској, утврдићемо након спровођења пројекта. То је, уосталом, и један од разлога због чега је он високоприоритетан када говоримо о здрављу дјеце и нације уопште - додала је Предојевић-Самарџић.

У РС годишње на свијет стигне око 10.000 новорођенчади, а статистички посматрано, број дјеце рођене са конгениталним аномалијама могао би се кретати од 400 до 500.

Међутим, како у Српској нема регистра конгениталних аномалија, не постоје ни епидемиолошки подаци, осим за поједине аномалије као што су срчане мане и хромозомске аберације.

Пројектом обухваћени

Универзитетски клинички центар РС

Дом здравља Бањалука

Болница и Дом здравља Добој

Болница и Дом здравља Приједор

Болница и Дом здравља Градишка

Болница и Дом здравља Бијељина

Болница и Дом здравља Требиње

Циљеви пројекта

Боља превенција аномалија

Мањи број побачаја

Смањење стопе оболијевања

Смањење стопе смртности

Шта пројекат обухвата

Око 8.000 новорођенчади и дојенчади

Високоризичне трудноће

Око 25 обучених љекара

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана