Рампе на сваком десетом прелазу

М. Л.
Рампе на сваком десетом прелазу

Бањалука - Већина пружних прелаза у РС није довољно добро обезбијеђена, а од 278 њих на само 25 је постављена рампа.

Директор "Жељезница РС" Драган Савановић је рекао да су сви пружни прелази осигурани нижим нивоом обезбјеђења, што подразумијева троугао прегледности и вертикалну друмску сигнализацију.

- Што се тиче вишег нивоа безбједности, који подразумијева бранике или полубранике са аутоматским механизмом или дежурним радником, само је 25 прелаза потпуно обезбијеђено - рекао је Савановић и додао да је за високи ниво безбједности на само једном пружном прелазу потребна жељезничка опрема вриједна око 250.000 КМ.

ЖРС управљају и пругом Вишеград - Вардиште, гдје има укупно 21 пружни прелаз, који су, како каже Савановић, такође, обезбијеђени најнижим нивоом осигурања.

У Агенцији за безбједност саобраћаја РС истичу да су се лани десиле четири несреће са мањим посљедицама. Додају да је током 2014. у саобраћајним несрећама у жељезничком саобраћају погинуло двоје, а годину раније петоро лица. Највише погинулих, 11 било је 2010. године.

Из Центра јавне безбједности (ЦЈБ) Приједор су рекли да је на пружном прелазу "Тринаеста" у насељу Рашковац, на којем су 2. јануара у судару воза и "аудија" живот изгубила четири лица, за протеклу 21 годину погинуло седам особа. Из "Путева РС" су рекли да ће рјешавање проблема раскрснице магистралног пута М4 и локалних путева у Приједору, као и проширење дијела пута М4, у близини пружног прелаза "Тринаеста", почети чим се временске прилике стабилизују и дозволе машинама да изађу на градилиште.

                                                                                               

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана