Раковић: Дан српског јединства доказује да су Срби недјељива цјелина

Срна
Раковић: Дан српског јединства доказује да су Срби недјељива цјелина

Историчар Александар Раковић оцијенио је да ће и овогодишњи Дан српског јединства, слободе и националне заставе и централна манифестација која ће поводом тога сутра бити одржана у Бијељини показати да су Срби недјељива цјелина без обзира на све препреке са којима се суочавају.

Раковић сматра да је врло важно за Србе да обиљежавају један празник, а то је Дан српског јединства, слободе и националне заставе, као и да се централне прославе одржавају широм српских земаља, ротирајући се из године у годину.

- Као што је било величанствено прошлогодишње обележавање празника у Београду, тако ће бити и ове године у Бијељини. То је порука да смо ми једна и недељива целина, коју никакве наметнуте границе не могу да раздвоје - рекао је Раковић за Срну.

Он је истакао да се радује централној свечаности у Српској и сусрету веома важне српске тројке коју чине предсједник Србије Александар Вучић, српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик и Његова светост патријарх српски Порфирије.

- Сцена њиховог сусрета је изузетно значајна, јер ће показати јединство српског народа. Грађани то треба да уоче - указао је Раковић.

Он је истакао да Дан српског јединства показује да су Срби народ који зрело промишља о својој прошлости, садашњости и будућности, као и о томе да се и у будућности сачува суштинско јединство српског народа.

- То јединство оличавају Србија и Република Српска, али и Црна Гора као историјска држва српског народа. Република Српска и Србија, по мом мишљењу, из обележавања празника не могу да изоставе Црну Гору, нити треба да је изоставе - рекао је Раковић.

Он је изразио увјерење да ће доћи и моменат када ће и представници Црне Горе учествовати у прослави српског јединства, као и да очекује да ће се уз заставе Србије и Српске појавити и српска тробојка из Црне Горе у наредним годинама ако то ове године није могуће.

Раковић је нагласио да цијели српски народ са пажњом прати овај догађај, а њему лично је, како истиче, жао што неће моћи да присуствује централној прослави иако је позван.

- Нажалост, мени је забрањен улазак у БиХ, што је учинило политичко Сарајево. Зато нећу моћи да будем на прослави, али срцем и душом ћу пратити све што се буде догађало у Бијељини тог дана - навео је Раковић.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обиљежава се од прошле године, када је централна прослава одржана у Београду, и то код споменика утемељивачу српске државе Стефану Немањи.

Идеја о овом празнику објављена је након договора руководстава Србије и Републике Српске у августу 2020. године.

Владе Србије и Српске потом су у септембру исте године усвојиле закључке о празновању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Празник се обиљежава 15. септембра, јер је на тај дан 1918. године српска војска, заједно са савезницима, пробила Солунски фронт. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана