Ракете штите од града, али и доносе кишу

Анита Јанковић Речевић
Ракете штите од града, али и доносе кишу

БАЊАЛУКА - Изражена суша, која је ове године знатно десетковала домаћу пољопривредну производњу, захватила је цијели Балкан и југоисточну Европу, не само Српску и БиХ, а тврдње да противградне ракете “растјерују кишу” нису ништа друго до паушалне оцјене нестручних појединаца.

Став је то стручњака са вишедеценијским искуством у противградној заштити, пољопривредника, али и метеоролога који кажу да се разумијевање процеса у атмосфери не може посматрати лаички.

Директор предузећа “Противградна превентива РС” Тихомир Дејановић каже да је потпуна глупост што се узрок суше покушава тражити у противградној заштити, те да је због тога потребно укинути.

- У програмима противградне заштите и у програмима повећања падавина практично је исти принцип рада, односно да се падавине излуче из облака прије него што се смрзну и постану град - појашњава Дејановић.

Према његовим ријечима, код дјеловања противградне заштите коришћењем сребро-јодида нуспојава је управо више кише.

- Немогуће је говорити о томе да влага једноставно нестане из атмосфере или да на тај начин настаје суша - увјерава Дамјановић.

Он истиче да Српска има одличне резултате у сузбијању града те да су само ове године спријечили знатну штету од леда на усјевима и воћњацима.

- Одговорно тврдим да је из свих облака на које смо дјеловали падала киша, јер да се не ради о таквим облацима који су пуни влаге и који се крећу над прегријаним копном, не би ни долазило до невремена и само бисмо непотребно трошили ресурсе, односно ракете и отопину сребро-јодида за генераторе - рекао је Дејановић и додао да су све друге тврдње злонамјерне глупости зарад дневне политике и ситног ћара.

Да нема смисла оптуживати противградну заштиту за сушу, сматра и метеоролог у Хидрометеоролошком заводу РС Милица Ђорђевић која каже да је ове године суша интензивна у цијелом региону.

- То није моја област, али сребро-јодид служи да разбије громаде леда у градоносном облаку на начин да се формирају ситне капљице кише или ситног леда. Локални пљускови који су захватали одређене предјеле сами по себи су непредвидиви. Нема говора о томе да је пљусак растјеран јер је у једном крају било кише, а у другом не. То су биле мјестимичне падавине, не киша која захвати комплетан регион - казала је Ђорђевићева.

Воћар из Грбаваца код Градишке, који је уједно и стријелац противградних ракета, Миленко Чекић каже да већина пољопривредника не разумије процесе у атмосфери, те да лаички износе неосноване закључке.

- Да неки дан нисам испалио двије ракете, у мом селу не би било кише, тако да нема простора за тврдње да ракетама спречавамо појаву кишних падавина. С друге стране, противградна заштита нам је неопходна јер знатно смањује штету од града која је у ранијим годинама била милионска - наводи Чекић.

Мађари

Тихомир Дејановић каже да су потпуно неистинити и наводи да се противградна заштита не спроводи нигдје у Европи, осим у Српској.

- Ова дјелатност се спроводи у дијеловима Шпаније, Француске, Грчке, Аустрије, Њемачке, Бугарске, Румуније, Молдавије, Русије и Србије. У свим програмима противградне заштите користи се исти метеоролошки реагенс сребро-јодид, који се у облаке уноси путем противградних ракета или путем генератора са земље или из авиона. Мађарска је најсвјежији примјер. Тамо су за развој противградне заштите користили средства Европске уније - појаснио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана