Рак дојке заступљен шест одсто у укупној листи смртности од карцинома

Срна
Рак дојке заступљен шест одсто у укупној листи смртности од карцинома

САРАЈЕВО - У укупној листи смртности од карцинома код становништва у Федерацији БиХ /ФБиХ/ рак дојке је заступљен са шест одсто, саопштено је из федералног Завода за јавно здравство поводом 19. октобра - Међународног дана борбе против рака дојке.

У ФБиХ је број новооткривених случајева оболијевања у задње три године, односно 2018-2020. константан, и то 540 новообољелих жена и стопом од 48,5 на 100.000 становника 2020. године, те индексом структуре од 23 одсто од свих новоткривених случајева карцинома поменуте године.

"Заступљеност новооткривених карцинома дојке претходних година била је 21 одсто и то 2019, те 23 одсто 2018. године", додали су из Завода.

У 2021. и 2020. године рак дојке је на првом мјесту узрока смрти од карцинома жена са заступљеношћу од 15 одсто прошле, односно 18,3 одсто 2020. године у укупном броју умрлих, а онда слиједе карцином бронхија и колоректални карциноми жена.

У саопштењу је наведено да је рак дојке најчешћа врста и најчешћи узрок смрти од рака код жена широм свијета, тако да глобална иницијатива Свјетске здравствене организације против овог обољења има за циљ да смањи смртност од рака за 2,5 одсто годишње у свијету, чиме би се избјегло 2,5 милиона пријевремених смрти од рака дојке жена млађих од 70 година у периоду између 2020. и 2040. године.

Рак дојке узрокује више изгубљених година живота прилагођених инвалидитету код жена него било који други рак, а терет који представља рак дојке несразмјерно је већи у земљама у развоју, гдје се већина смрти усљед тог узрока догађа прерано, код жена млађих од 70 година.

Карактеристике које су повезане с већим ризиком од развоја рака дојке укључују гојазност, конзумацију алкохола, породична историја рака дојке, изложеност зрачењу, репродуктивну и хормоналну историју, те кориштење дувана.

Иако су узроци рака дојке углавном непознати, фактори ризика укључују породичну историју рака дојке, рану доб менструације /прије 12. године/, нерађање и касну доб првог порода /након 30. године/, те каснији улазак у менопаузу /након 55. године/.

Заштитни фактори укључују дојење, физичку активност, касну менарху, рану трудноћу, паритет и рану менопаузу.

Рак дојке може се рано открити и ефикасно лијечити. Програми подизања свијести о здрављу дојки могу повећати разумијевање жена о ризицима, те о знаковима и симптомима који захтијевају хитну љекарску помоћ.

Организовани програми скрининга рака дојке могу га открити у ранијој фази.

Већина жена с дијагностификованим раним стадијумом болести /први и други/ има добру прогнозу, с укупним стопама петогодишњег преживљавања од 80 до 90 одсто

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана