Рак дојке 90 одсто изљечив ако се открије на вријеме

Срна
Рак дојке 90 одсто изљечив ако се открије на вријеме

БАЊАЛУКА - Предсједник Одбора за хроничне незаразне болести Одјељења медицинских наука Академије наука и умјетности Републиике Српске (АНУРС) Душко Вулић рекао је данас да ће са Симпозијума "Новине у дијагностици и лијечењу болести дојке" бити поручено да је потребно наставити са добром дијагностиком, третманом, али и више радити на превенцији.

"Указаћемо јавности и надлежним институцијама да се мора и код нас више посветити пажње превенцији оболијевања и раном откривању, јер је за ову болест карактеристично да је у 90 одсто случајева изљечива ако се на вријеме открије", рекао је Вулић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је овим симпозијумом настављен континуитет организовања скупова о новинама у медицини гдје се мултидисциплинарним приступом желе анализирати болести које највише угрожавају наше становништво, те да је потребно што више радити на превенцији.

"Једна од тих болести је и тумор дојке који однесе велики број становништва. У свијету годишње оболи око 2,3 милиона људи, од којих умре пола милиона жена", рекао је Вулић.

Он је навео да у Европи око 250.000 жена оболи од карцинома дојке, истичући да је на нашим просторима и у региону, посебно у земљама бивше Југославије та болест велики здравствени проблем.

Вулић је рекао да је симпозијуму прилика да се изнесу најновије чињенице о дијагностици, али и о третману обољелих жена.

Начелник Клинике за онкологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске Зденка Гојковић истакла је да је ово мултидисциплинарни симпозијум јер су заступљене све струке, од момента дијагностике, третмана до даљих праћења обољелих од карцинома дојке, са иновативним темама.

Она је навела да је карцином дојке водећа малигна болест код жена, те да се према подацима Свјетске здравствене организације од 1995. до 2018. године број обољелих од малигних болести удвостричио, порастао за 50 одсто, док се смртност повећала за 20 одсто.

"Онколози посебно очекују, а и обољели, новине у молекуларном тестирању, нове биомаркере...који ће водити до изљечења ове болести", рекла је Гојковићева.

Професор Тибот Тот из Шведске рекао је да је рак дојке страшно обољење, којег има све више и у веома развијеним земљама које имају мамографски скрининг цијеле популације за рано откривање дојке, примјењују најновију терапију.

"Тако да су нове идеје веома потребне", рекао је Тот и изразио очекивање да ће на овом скупу данас бити подијељене нове идеје које ће можда утицати на праксу у блиској будућности и бити на добробит пацијената.

Тот је нагласио да је за жене веома важно да иду на редовне мамографске прегеде.

"Ако не учествују у тим скрининг програмима редовно онда се губи шанса за рано откивање рака дојке. Исто тако је битна и модерна терапија на молекуларном нивоу", рекао је Тот.

Он је истакао да интердисциплинаран приступ гарантује најбољи третман пацијентима, додавши да у интердисциплинарном тиму патолог игра кључну улогу.

"Патологија је све битнија улази у молекуларну фазу и има централну улогу и дијагностици и лијечењу рака дојке", истакао је Тот и изазио очекивање да ће скуп допринијети и раном откривању и лијечењу рака дојке у овој области.

Ректор Универзитета у Бањалуци по специјалности патолог Радослав Гајанин рекао је да је трећи по реду интердсициплинарни симпозијум у коме повезницу чине патолози, односно патологија као научна дисциплина.

"Бићемо у прилици да чујемо нове ствари у области патологије дојке односно дијагностике болести дојке, лијечења и превенције. Своје искуство ће подијелити са нама експерти у лијечењу, дијагностици и третману болести дојке", рекао је Гајанин.

Он је рекао да се нада да ће овакви симпозијуми постати традиционални.

"Трудићемо се да се овакви симпозијуми одржавају минимално једном годишње и надамо се ново сусрету са новом темом односно апдејтом у дијагностици и терапији болести неког другог органа односно неког другог органског система", закључио је Гајанин.

Организатор Симпозијума "Новине у дијагностици и лијечењу болести дојке" је Академија наука и умјетности Републике Српске, односно Одјељење медицинских наука Одбора за хроничне незаразне болести у сарадњи са Универзитетом у Бањалуци, Медицинским факултетом и Удружењем онколога Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана