Рајић: Вршњачко насиље све бруталније

Срна
Рајић: Вршњачко насиље све бруталније

БАЊАЛУКА - Вршњачко насиље у Републици Српској постаје све бруталније и то треба да буде аларм да се озбиљно приступи овом проблему, рекла је Срни омбудсман за дјецу Гордана Рајић.

Рајићева је нагласила да је за спречавање овог проблема кључна улога превенције и ране интервенције.

-У случајевима вршњачког насиља посебно је важна сарадња између родитеља и школе, јер је једино заједничким дјеловањем свих субјеката заштите могуће обезбиједити адекватну заштиту дјеце од свих облика насиља, злостављања и занемаривања - поручила је Рајићева.

Према њеним ријечима, важно је препознавање свих облика насиља, а не само оних физичке природе.

Она је истакла да је потребно обраћати пажњу на промјене у понашању дјетета, које су први показатељ да нешто није у реду.

-Ово је посебно важно јер дјеца често ћуте о насиљу, јер се плаше реакције насилника, али и да ће реакција субјеката заштите изостати. Зато на насиље морамо реаговати одмах, јер свака пропуштена прилика да укажемо да је насиље неприхватљиво је заправо потврда да се може толерисати - упозорила је Рајићева.

Рајићева је рекла да жртва мора добити адекватну психосоцијалну подршку, а починилац насиља бити адекватно санкционисан, као да се мора водити рачуна када су и починиоци и жртве дјеца да та "санкција" има првенствено васпитни карактер с циљем кориговања понашања које је довело до насилног понашања.

Омбудсман за дјецу сваке године у школама Републике Српске организује едукативне радионице на којима се дјеци настоји указати на то која понашања нису прихватљива, односно у каквим се све облицима може јавити насиље.

На овим радионицама дјеца могу научити како и на који начин одреаговати када су они или неко кога познају жртве насиља, с посебним акцентом на насиље на интернету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана