Рајић: Системски дјеловати и спријечити насиље

Срна
Рајић: Системски дјеловати и спријечити насиље

БАЊАЛУКА- Вршњачко насиље постаје све бруталније, па је неопходно системски дјеловати како би се овај проблем ријешио, изјавила је Срни Омбудсман за дјецу Српске Гордана Рајић.

Говорећи о јучерашњој трагедији у београдској основној школи у којој је малољетник убио осморо ученика и једног чувара, Рајићева је напоменула да се начин живота протеклих година знатно промијенио, као и да родитељи често немају времена да се посвете дјеци.

"Наставни планови и програми су преоптерећени чиме се умањује васпитна улога школа, а медији су препуни насилних садржаја који су посебно, ако узмемо у обзир друштвене мреже, свакодневно доступни дјеци, а изостаје и адекватна реакција на само насиље", истакла је Рајићева.

Она је навела да музика коју дјеца слушају, те серије и филмови углавном приказују насиље и починиоце као "симпатичне и забавне ликове" са којима се, нажалост, млади често идентификују.

"Дјеца одрастају у убјеђењу да је насиље нормална реакција, а бруталност која се при томе испољава само је показатељ колико смо као друштво заказали у том смислу", указала је Рајићева.

Када је ријеч о кривичном санкционисању малољетних лица у Републици Српској, она је рекла да кривичне санкције, нити друге законске мјере не могу бити изречене уколико дијете у вријеме извршења кривичног дјела нема навршених 14 година.

Рајићева је навела да су поступања према овој категорији лица дефинисана Законом о заштити и поступању са малољетницима у кривичном поступку.

Она је појаснила да, када полицијски службеник утврди да постоје основи сумње да је лице млађе од 14 година починило кривично дјело, испитаће га само у случају ако је то дјело имало за посљедицу тешко нарушавање тјелесног интегритета другог, као што је убиство или наношење тешке повреде, о чему ће одмах обавијестити тужиоца.

Према њеним ријечима, тужилац доноси наредбу о неспровођењу истраге, а податке о дјелу и учиниоцу доставља органу старатељства ради предузимања мјера заштите у оквиру његове надлежности.

"Орган старатељства има могућност да предузима одговарајуће мјере у оквиру пружања психо-социјалне подршке породици, али и мјере појачаног надзора, као и издвајање дјетета из породице и његово алтернативно збрињавање", нагласила је Рајићева.

У пуцњави у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду јуче је убијено осморо дјеце и један радник обезбјеђења, а шесторо ђака и један наставник су рањени. Полиција је ухапсила четрнаестогодишњег К.К, који је починио тај злочин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана