Рајчевић: Правна наука пред великим изазовима

Срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА - Правна наука се у 21. вијеку налази пред великим изазовима те је потребно уз примјену нових технологија уводити иновације у студијске програме, рекао је данас министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.

Он је навео да су ти изазови у вези са регулацијом друштвених околности које владају у глобалном систему. "Прије свега, то је питање регулације примјене технологије, те Република Српска, Универзитет у Бањалуци и Правни факултет могу направити значајан искорак, а какав ће он бити, зависи од тога колико смо спремни да уђемо у иновацију студијских програма", рекао је Рајчевић новинарима.

Он је, прије почетка свечаности поводом обиљежавања 47 година рада Правног факултета Универзитета у Бањалуци, рекао да ће се иновација студијских програма на овом факултету бавити питањима као што је заштита података у дигиталном облику и заштита личних података те уређење односа у подручју информационе безбједности. Декан Правног факултета Универзитета у Бањалуци Жељко Мирјанић напоменуо је да је овај факултет основан 6. фебруара 1975. године те нагласио да је то једна од најзначајнијих институција у Републици Српској, која школује правнике, чува и гради правни систем.

"Правни факултет је храм правне науке, континуирано радимо на обликовању нових младих људи, који су спремни да носе међународне научне пројекте. Школујемо правнике који ће одговорити свим изазовима", рекао је Мирјанић. Он је навео да ће Правни факултет, упркос изазовима, наставити да брани универзалне вриједности, као што су самосталност, суверенитет, правда, правичност, а које су у данашње вријеме, доведене у питање. Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин изразио је задовољство пошто Правни факултет на свим пољима дјеловања биљежи помаке и успјехе.

"У наредном периоду инсистираћемо и на подизању нивоа квалитета у области наставе и наставног процеса, као и у повећању учешћа практичног дијела наставе", рекао је Гајанин. Игор Мирјанић, студент генерације са просјеком оцјена 9,88, рекао је да студије захтијевају велика одрицања, али и добру организацију времена. "Највећи изазови у правној науци су одржати вриједности које красе сваког правника, јер се суочавамо са нападима", навео је он и додао да не треба подлећи притисцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана