Рајчевић: Матурантима на располагању 2.470 мјеста на 17 факултета

Срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА- Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је данас на манифестацији "Дани отворених врата Универзитета" да је на 17 факултета Универзитета у Бањалуци ове године одобрено 2.470 мјеста на првом циклусу студија.

Рајчевић је истакао да Министарство подржава овакве манифестације и жели да охрабри матуранте и будуће бруцоше да упишу неки од факултета бањалучког универзитета. Он је у изјави новинарима пред почетак манифестације изразио наду да ће матуранти данас моћи да виде шта им то одговара и са аспекта њихове будуће стуке и са аспекта онога што им може обезбиједити егзистетнцију у будућности.

"Универзитет у Бањалуци, као један од два јавна Универзитета у Републици Српској, које ми активно подржавамо, испуњава све услове да матурантима тако нешто и понуди", рекао је Рајчевић.

Он је рекао да ће Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске увијек бити на услузи за оба јавна Универзитета, додавши да ће обићи штандове факултета и да се увјери у то шта факултети у оквиру Универзитета у Бањалуци имају да понуде матурантима.

"Све ово што радимо, уписна политика ове године и наредне године иду у правцу онога што називамо реформа високог образовања, како би могли да пружимо будућим студентима на нашим јавним универзитетима боље високошколско образовање, дакле бољи квалитет образовања и свакако да ће Министарство и даље ићи у том правцу", рекао је Рајчевић.

Проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањалуци Далибор Кесић рекао је да ће матуранти из разних крајева Српске данас током манифестације "Дани отворених врата" бити у прилици да дођу у Студентски град кампуса Универзитета у Бањалуци и обиђу факултете за које су заинтересовани, као евентуално своја будућа занимања.

"Одлуке које данас доносе су једне од најзначајнијих у животу, тако да свим матурантима поручујем да обиђу факултете да виде какви се капацитети нуде на Универзитету у Бањалуци и надам се да ће бити задовољни са оним што виде", рекао је Кесић и додао да је Универзитет у Бањалуци у посљедње двије године успио да смањи тренд опадања броја уписаних.

Према његовим ријечима, матуранти имају на располагању 17 факултета Универзитета у Бањалуци, при томе 64 студијска програма на првом циклусу, 71 на другом циклусу, као и 13 студијских програма на трећем циклусу студија. Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Радован Јалић истакао је да је данашња манифестација једнако битна за сам Универзитет, као и све чланице посебно.

Јалић је рекао да се у Универзитетско-спортској дворани Универзитета у Бањалуци одржава фестивал факултета гдје ће матуранти добити прилику да се упознају укратко о томе шта сваки од факултета нуди, а потом ће одабрати неке од факултета које желе посјетити на Универизету.

"По изласку из дворане водичи ће матуранте водити на факултете, гдје ће имати прилику да обиђу све капацитете, да разговарају са деканима, професорима и асистентима, али и са будућим колегама студентима", рекао је Јалић

Он је додао да је убијеђен да је Универзитет стуб останка младих људи у Републици Српској, као и стуб развоја и просперитета Републике Српске, те да вјерује да ћемо на овај начин мотивисати младе људе да упишу Универзитет у Бањалуци, а наравно послије тога да се и запосле и осатну у Републици Српској.

Свечаности поводом одржавања Дана отворених врата Универзитета у Бањалуци и Сајма факултета одржава се у Универзитетско-спортској дворани, а догађај организује Студентски парламент бањалучког Универзитета и Уније студената Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана