Радовић: Број погинулих у саобраћају за 38 одсто мањи него прије 10 година

Srna
Foto: Srna

ГРАДИШКА - На подручју Републике Српске у саобраћају и даље гине велики број људи, али охрабрује чињеница да је тај број за 38 одсто мањи у односу на статистичке податке од прије десет година када је донесена Стратегија безбједности саобраћаја, рекао је данас у Градишци замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић.

 

Радовић је навео да је у саобраћајним незгодама у Републици Српској у прошлој години погинуло 101 лице, исто толико у 2020, али да се очекује да ће тај број ове године, према показатељима за протеклих десет мјесеци, бити мањи.

Према његовим ријечима, од првог страдалог у саобраћају до сада у свијету је погинуло више од 50 милиона људи, што говори о томе да у саобраћају погине више људи него у свим ратовима.

"Ово је прилика и да се сви запитамо да ли довољно радимо да жртава у саобраћају буде мање", рекао је Радовић у Градишци, гдје су данас волонтери градишког Црвеног крста извели показну вјежбу спасавања у саобраћајним незгодама на платоу испред Културног центра.

Радовић је истакао да је циљ обиљежавања Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода да се подржи рад свих служби које учествују у спасавању, те нагласио да се у претходном периоду доста радило на њиховом опремању и стварању предуслова да ефикасније дјелују.

Јелица Лубура из Ауто-мото савеза Републике Српске рекла је да је циљ обиљежавања Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода и то да се скрене пажња јавности на значај свих превентивних активности, као и на релативно благе санкције према изазивачима тешких саобраћајних удеса.

"Сваки дан у свијету 100.000 људи погине или буде тешко повријеђено у саобраћајним незгодама. То су већином млади људи и сви заједно треба да радимо на подизању нивоа саобраћајне безбједности", нагласила је Лубура.

Показну вјежбу, поводом обиљежавања Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода, организовали су Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, Ауто-мото друштво Градишка и Црвени крст, уз подршку Градске управе, Професионалне ватрогасно-спасилачке јединице и градишке Полицијске управе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана