Радови у зворничкој болници при крају: Када се очекују први пацијенти

Данијела Бајић
Радови у зворничкој болници при крају: Када се очекују први пацијенти

БАЊАЛУКА - Собе са максимално три кревета и савремена купатила олакшаће боравак пацијентима, али и рад запосленима у зворничкој болници, која би пацијенте у нови објекат могла да прими већ на јесен.

Остало је само питање дана када ће мајстори завршити кречење и постављање подова како би се, према ријечима директора зворничке болнице Ивана Поповића, могла унијети опрема. Поповић је за “Глас Српске” истакао да је реконструкција постојећег објекта малтене завршена, остало је само да буду готови радови у двије операционе сале, кухињи и вешерају. 

-  Упоредо са старом зградом, приводе се крају и радови на новом објекту, гдје ће се први пацијенти сигурно на јесен, ако не и прије, уселити. Тренутно мајстори завршавају подове, дио плафона и остаје им још само да окрече.  Што се тиче опреме, она је већ обезбијеђена, а с обзиром на то да се ради о стационарном дијелу болнице, гдје ће лежати пацијенти и биће смјештене пријемне амбуланте, може бити постављена за неколико дана - казао је Поповић. 

Додао је да болница тренутно има 210 кревета, а са новим блоком на располагању ће бити 230 мјеста. 

- То не значи да ће болница имати само 20 нових кревета, него да ће постојећи блок, у чијим је собама од 12 квадрата тренутно смјештено и по четворо пацијената, бити растерећен - рекао је Поповић.

По правилнику Фонда здравственог осигурања, објашњава он, у толиком простору могу да буду два до максимално три кревета. 

- Радује ме то што ћемо коначно моћи омогућити комфорније услове за боравак наших пацијената, али и запосленима који ту проводе доста времена - казао је Поповић.

С обзиром на то да је дошло до великог поскупљења, од Владе РС су, истиче он, добили нови анекс уговора, односно одобрена је већа сума за пројекат. 

- Вриједност пројекта више није 29, него око 36 милиона КМ, како за набавке медицинске и немедицинске опреме, тако и за реконструкцију - рекао је Поповић. 

Како је раније навео, нови простор ће омогућити проширење хируршког одјељења, које подразумијева ортопедију и урологију, као и инфективног и интерног одјељења, гдје је кардиологија и неурологија. 

У нови блок болнице, према којој гравитира око 130.000 становника из Зворника, Шековића, Осмака, Братунца, Власенице, Милића и Сребренице, биће смјештено и ново одјељење онкологије, за чијим отварањем се указала потреба због повећаног броја онколошких пацијената. 

- У нови простор пребацићемо и патологију која се тренутно налази ван болничке зграде, а у приземљу ће бити ургентни центар и сви пацијенти интернистичких грана - додао је Поповић.

ПРОБЛЕМИ

Иван Поповић је подсјетио да су радови почели 2020. године те да се све одужило, прво због водова струје и водоводне мреже, затим короне, након чега је почео сукоб у свијету, те су услиједили проблеми са испоруком медицинске опреме. 

- Проблеми су се само низали и једноставно смо били приморани да свако мало радове обуставимо и по неколико мјесеци - казао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана