Радовановић: Рад Удружења без донација био би паралисан

СРНА
Радовановић: Рад Удружења без донација био би паралисан

БАЊАЛУКА- Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце "Четири плус" Бањалука Јован Радовановић изјавио је Срни да ово удружење има статус од интереса за град, те да би његов рад био паралисан без донација привредних субјеката и појединаца, јер средства које је град за ову годину планирао за Удружење још нису уплаћена.

"За први квартал нисмо добили ни фенинга. Одобрено је 2.000 КМ, добили смо рјешење, али пара нема, добили смо само папир. За ову годину су планирана средства од 11.000 КМ, на свака три мјесеца", каже Радовановић.

Он је нагласио да Удружење не би могло да функционише да није било донација, поготово од "Електропривреде Републике Српске", те да би његов рад био упитан.

"Удружење не смије да стане да ради. Срећа па је било донација, тако да смо успјели прошлу годину изгурати некако, а ево и ову покушавамо", истакао је Радовановић.

Он је рекао да је Удружење 2008. године добило први буџет од града Бањалука предвиђен за рад Удружења у износу од 20.000 КМ, које је тада бројало 150 породица.

"То је трајало двије или три године, након тога је град постепено умањивао средства да би се сад свело на 11.000 КМ годишње. Удружење сада окупља више од 900 породица, а тада је било 150, велика је разлика. Сада има више посла и обавеза", нагласио је Радовановић.

Према његовим ријечима, циљ Удружења јесте да да приоритет породици и заслужено мјесто у друштву, указати на њен значај, мајчинство и дјеце за друштво у цјелини.

Радовановић је навео да се Удружење, од 2007. године, изборило за стамбено збрињавање 10 вишечланих породица уз помоћ институција Српске, бесплатне вртиће за дјецу која долазе из ових породица, стипендије за средњошколце и студенте, бесплатну школарину и мјесечне карте за средњошколце и студенте, те бесплатну чланарину у многим спортским и културним друштвима.

Према његовим ријечима, Удружење током године, уз подршку институција и привредних субјеката, спроводи бројне акције као што су колективно крштење дјеце, донација школског прибора, музичке и ликовне радионице, прикупљање и подјела новогодишњих пакетића, матурских одијела и хаљина....

"Предано радимо да бисмо сваком дјетету и породици омогућили достојан живот. Окренути смо системским рјешењима, али и свака друга помоћ нам је неизмјерно важна", истакао је Радовановић.

Бањалучко Удружење има више од 900 породица са четворо и више дјеце, а према Радовановићевим ријечима, у јануару и фебруару ове године пријавило се 15-так нових породица. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана