Радојичић: Изградити студентске домове

СРНА
Радојичић: Изградити студентске домове

Пале - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић данас је на Палама, након разговора са руководством општине, изразио наду да је деблокирана изградња студентских домова у овом насељу.

"Било је доста процедуралних потешкоћа и расправе о начину обезбјеђивања средстава за студентски стандард. Надам се да смо сад ријешили тај проблем и да ће без потешкоћа тећи изградња", рекао је Радојичић новинарима и додао да је потребно мијењати нешто и када је ријеч о студентским домовима у Источном Новом Сарајеву.

Према његовим ријечима, са руководством општине Пале разговарано је и о инфраструктурним пословима.

"Пред нама и општином јесте реализација посла који се тиче водовода. У Народној скупштини одобрен је један велики пројекат, који се финансира кредитним средствима Европске банке, за градњу водовода у више од 20 општина. Општина Пале, такође, има тај посао и требало би да почне његова реализација", навео је Радојичић.

Он је додао да је разговарано и о Јахорини, као стратешком ресурсу за Републику Српску, а не само за општину.

"Сагласили смо се да је потребно врло брзо организовати састанак ресорног министарства Српске, Олимпијског центра и локалне заједнице о рјешавању неких инфраструктурних и комуналних питања пред предстојећу зимску сезону", рекао је Радојичић, истичући да нико не може сам ријешити проблеме на Јахорни, на којој има неријешених имовинских и инфраструктурних питања.

Говорећи о инфраструктури на подручју општине Пале, Радојичић је изразио задовољство до сада реализованим пројектима као што су Основна школа "Србија" и тунел Стамбулчић, те оцијенио да је потребно размишљати о изградњи пута ка Вишеграду и Србији.

Радојичић је руководство општине Пале упознао о усвојеним и законима који су у процедури, а тичу се локалне заједнице, те најавио да би на сједници 29. октобра требало да буде одобрена одлука која се односи на топлану на Палама.

"То је важна одлука за локалну заједницу и становништво, која би омогућила проширење капацитета и квалитета гријања. Вјерујем да ће Народна скупштина подржати ту одлуку", закључио је Радојичић.

Начелник Пала Миодраг Ковачевић упознао је Радојичића о активностима које је општина реализовала у протеклом периоду, као и о плановима, укључујући и иницијативу општине Пале и неколико других општина за изградњу пута Пале - Месићи.

Ковачевић је додао да је на састанку са Радојичићем било ријечи и о статусу институција на Палама, за које се редовно поставља питање да ли ће бити смјештене у овој или некој другој општини Источног Сарајева.

"Предсједник парламента Српске упознао нас је о законима који су у процедури - нови закон о локалној самоуправи, библиотечкој дјелатности, статусу функционера и о свему што се тиче нас као локалне самоуправе и што ми послије усвајања тих закона морамо да урадимо", прецизирао је Ковачевић.

Ковачевић је изразио задовољство сарадњом са Народном скупштином и Владом Републике Српске и наду да ће она бити настављена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана