Радојица Млађеновић испраћен на вјечни починак

Срна
Радојица Млађеновић испраћен на вјечни починак

ФОЧА - На комеморативној сједници поводом смрти некадашњег предсједника Скупштине општине Фоча и посланика у Народној скупштини Републике Српске Радојице Млађеновића истакнуто је да је заједница остала без човјека огромне радне енергије и позитивног духа, који је увијек био на страни слабијих и чије човјекољубље је укључивало и његов велики патриотизам.

Волио је своју породицу изнад свега, али се и несебично жртвовао и за град и за републику када су околности то налагале, речено је на комеморацији коју је организовала Скупштина општине Фоча.

Предсједник Скупштине општине Срђан Драшковић истакао је да се Радојица Млађеновић доказао и остварио у бројним сферама друштвенополитичког живота - и као професор хемије, и као функционер обављајући разне функције и дужности.

Драшковић је навео да је Млађеновић био искрен, весео и позитиван човјек и да је ту добру енергију преносио на све људе око себе.

"У Средњошколском центру је важио за угледног и омиљеног професора, био је строг, али правичан што су његови ђаци знали да цијене. Након тога, бавио се политиком у веома тешким временима, између два система и у вријеме трагичних дешавања, а он се и у тим околностима снашао, сачувао име и образ своје породице, сачувао привреду нашег града, а касније учествовао у обнови, почевши од моста на улазу у град", рекао је Драшковић.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић рекао је да ће се Радојица Млађеновић памтити као дугогодишњи угледни друштвенополитички радник, професор и функционер, који иза себе оставља неизмјерну празнину у заједници.

Он је додао да је Млађеновић био велики човјек, чврстог карактера и велике радне енергије, који је дао допринос настанку и развоју послијератне општине Фоча, те да је на џентлментски начин водио фочански парламент.

Он је додао да је Млађеновићу била важна породица исто толико и заједница за коју се борио идејом и дјелом.

Члан Предсједнишштва ДНС-а Српко Баранац подсјетио је да је Млађеновић обављао највише функције у тој странци, од локалног до републичког нивоа, као предсједник Општинског одбора, члан Предједништва и Главног одбора.

"Био је непоколебљив борац у заштити српских националних интереса и непрестаној борби за равноправност српског народа и неупитност Републике Српске, као једног од два равноправна ентитета у оквиру БиХ. Схватао је значај Дејтонског споразума и упорно се борио за изворне принципе тог споразума, као претпоставку мира на овим просторима", рекао је Баранац.

Владимир Пантовић, обраћајући се у име породице - супруге Зоре, брата Милутина и синова Игора и Срђана, рекао је да је Радојица Млађеновић био узоран супруг и брижан родитељ и брат, који је у сваком тренутку водио рачуна о цијелој фамилији, знајући свима да упути прави животни савјет.

"И изван породичних кругова, увијек је спремно помагао коме је могао. Као професор, показивао је високе педагошке особине и сви његови бивши ученици га се по добру сјећају и носе његов узор као животно правило. Друштвено активан и одговоран откако је знао за себе, заједници је увијек максимално доприносио, унапређивао је на сваком пољу својим знањем, а све неприлике превазилазио и знао одговоре када их многи нису имали", рекао је Пантовић.

Радојица Млађеновић преминуо је у 73. години након краће и тешке болести.

Сахрањен је данас на гробљу Бараковац у Фочи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана