Радницима Дома здравља Бањалука два дана плаћеног одсуства и 100 КМ

СРНА
Foto: срна

БАЊАЛУКА - Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је данас да је на састанку са представницима синдикалних организација ове здравствене установе једногласно донесена одлука да радници Дома здравља као награду добију два дана плаћеног одсуства и 100 КМ уз плату.

"То је заједнички став све четири синдикалне организације Дома здравља и менаџмента установе и мислим да ће радници бити тиме задовољни. Ово је један знак пажње за сав труд и рад који су уложили у протеклом периоду", навела је Тодоровићева.

Она је новинарима, након радног састанка са представницима четири синдикалне организације Дома здравља и менаџмента, изјавила да је разговарано о протеклом и периоду пандемије, у којем су радници те здравствене установе изнијели велики терет. Радници Дома здравља су, како је истакла, радили даноноћно, реорганизовали се и на све начине излазили у сусрет грађанима да им пруже здравствене услуге и спријече ширење пандемије.

"У посљедњих 15 дана биљежимо мањи број позитивних лица и мање обољелих тако да ћемо наредних неколико дана поново извршити реорганизацију радних процеса", рекла је Тодоровићева.

Она је истакла да се разматра смањивање броја амбуланти за акутне респираторне инфекције /АРИ/ у службама гдје је то могуће.

"Покушаћемо на све начине да се отворимо према грађанима и побољшамо свакодневни процес рада са нековид пацијентима, да пацијенте примамо у амбуланте, радимо превентивне прегледе, излазимо у сусрет грађанима и позивамо их на прегледе", најавила је Тодоровићева.

Она је напоменула да колектив Дома здравља Бањалука већином чине жене, које су се, како је рекла, показале као изузетни борци.

"Можемо бити поносни на то како смо изнијели ову пандемију", оцијенила је Тодоровићева. Она је рекла да је епидемиолошка ситуација у Бањалуци много повољнија, него раније и да се у протеклих 15 дана биљежи мање позитивних, истакавши да је забрињавајуће да је све мање заинтересованих грађана за вакцинацију, посебно за прву дозу.

Тодоровићева је напоменула да су на данашњем састанку симболично скинуте заштитне маске. Предсједник Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити у Дому здравља Бањалука Зорислава Лукић рекла је да је Синдикат у посљедње двије године због пандемије готово замрзао активности, али да се враћа уобичајним активностима, а то је побољшање статуса здравствених радника.

"Трудили смо се да максимално поштујемо епидемиолошку ситуацију, одредили смо приоритете, јер смо првенствено здравствени радници.

Јако нас је обрадовала одлука о укидању мјера и надамо се да се сви враћамо својим уобичајним активностима", навела је Лукићева. Она је истакла да су здравствени радници те установе поднијели велики терет у пандемији и неколико пута били награђивани.

"Одлука директора и менаџмента да додијели награде свим здравственим радницима Дома здравља у виду новчане накнаде и два дана годишњег одмора сматрам да је добар почетак", рекла је Лукачева. Она је указала да су хронични проблеми посљедњих 10 до 15 година недостатак медицинског кадра и мале плате.

"Кад се подвуче црта, мислим да ћемо бити у великом дефициту са медицинским кадром", навела је она и додала да је на подручју које покрива Дом здравља Бањалука потребно још око 30 одсто запослених да би се испоштовали сви захтјеви пацијената.

Она је истакла да је потребно вратити повјерење пацијената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана