Радници "Алумине" спремни да откупе државна потраживања у "Бирчу"

СРНА
Foto: Aрхива

ЗВОРНИК- Радници компаније "Алумина" из Зворника спремни су да у цијелости откупе државна потраживања у стечајној маси Фабрике глинице "Бирач", наведено је данас у иницијативи Синдикалног одбора металске индустрије и рударства ове компаније.

"Са циљем налажења могућности откупа државног потраживања у стечајној маси Бирча нудимо откуп свих осталих државних потраживања у цијелости, јер имамо довољан број заинтересованих радника који су спремни да се кредитно задуже за ову намјену", наводи се у иницијативи.

Призната потраживања повјерилаца у овом стечајном поступку износе 90,5 милиона КМ, од којих су државна потраживања око 42,5 милиона КМ /Пореска управа Републике Српске, Министарство финансија, Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/, Фонд здравственог осигурања и "Електро-Бијељина" из Бијељине/.

Имајући у виду у каквом је положају била "Алумина" 2013. године, када је отворен стечај над Фабриком глинице "Бирач", а у каквој је позицији сада, несумњиво се може видјети колики су допринос имали радници и менаџмент "Алумине" у подизању овог привредног гиганта који је био у готово безизлазној ситуацији.

Истичући да без напора менаџмента и радника не би било могуће остварити постигнуте пословне резултате, Синдикални одбор "Алумине" је у иницијативи за откуп потраживања навео и да су се у том периоду редовно измиривали сви порези и доприноси, који уопште нису мали.

"Број радника у односу на 2013. годину порастао је за 50 одсто, односно компанија Алумина тренутно запошљава око 1.500 радника који су кредитно способни за пренос/откуп потраживања", наводи се у иницијативи Синдикалног одбора ове компаније.

Сада, када су кључни спорови, који су вођени над "Бирчем" ријешени и кад стечајни поступак може да се приведе крају, радници су изразили жељу, а имају и право, да буду укључени у поступак намирења и продаје, односно откупа потраживања у стечајној маси.

Синдикални одбор компаније "Алумина" је у име радника и Гранског синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске упутио ову иницијативу предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу, министру финансија Зори Видовић, Пореској управи, Фонду ПИО, Фонду здравственог осигурања и стечајном управнику Фабрике глинице "Бирач" у стечају Лазару Ђурђевићу. /крај/мсг/дад

Сандра
ипадницима санитетског особља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана