Радити на обезбјеђивању бољих услова за пласман домаћих производа

Срна
Foto: Aгенције

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић данас су се током разговора у Бањалуци сагласили да је важно наставити рад на испуњавању услова за извоз црвеног меса на тржиште ЕУ, а договорено је да о овој теми буду одржане консултације са званичним представницима ЕУ у првом кварталу 2022. године.

Исказана је опредијељеност и за интензивирање активности на испуњавању услова за извоз конзумних јаја на европско тржиште, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Саговорници су указали на значај регионалне иницијативе "Отворени Балкан" у контексту бољег пласмана домаћих производа на тржишта обухваћена овим пројектом, као и бржег протока робе и услуга.

Оцијењено је да је неопходно у што скоријем периоду ријешити питање одлагања и прераде нуспроизвода животињског поријекла, те усаглашено да ће о овој теми бити разговарано и са надлежним министром у Федерацији БиХ (ФБиХ).

Процијењено је да би Добој, због повољног географског положаја, био најбоља локација за изградњу кафилерије, те наведено да би у том граду била смјештена централна кафилерија, а неколико сабирних станица било би лоцирано у Републици Српској и ФБиХ.

Тема данашњег састанка била је и приступање БиХ Међународном савјету за маслине, првенствено имајући у виду тренд повећања производње маслина, посебно у херцеговачкој регији и Требињу.

Кошарац је информисао Пашалића да је ово био предмет разговора током његове недавне посјете Мадриду, гдје је сједиште Међународног савјета за маслине.

Министри су нагласили да ће у наредном периоду радити на реализацији овог циља, да би домаћим произвођачима маслина била омогућена партиципација у овој важној свјетској асоцијацији, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана