Радионица конзервирања и рестаурације

ГС
Радионица конзервирања и рестаурације

Музеј Републике Српске (МРС) и Католички школски центар (КШЦ) поново су сарађивали и то на пољу конзервирања и рестаурације.

Циклус од девет радионица траје од 1. до 30. децембра. Идејни творац пројекта МА Драгана Радоја, музејски савјетник и конзерватор, обогатила је програм изборне наставе изванредном методом рестаурације керамике.

Наиме, специфичност поменутог програма рада је умјетничко изборно подручије у склопу кога ученици који се одлуче за исто пролазе разне радионице од анимације па до рестаурације.

“Током децембра као прави археолози из комадића шоља и тањира створили смо потпуно нове и функционалне употребне предмете, дакле, по истом принципу као да смо нашли тањир у блату из праисторије па му вратили првобитну намјену”, рекао је проф. Ликовне умјетности Давор Папоња.

И сами учесници су били под утиском.

“На овој радионици сам научио како да рестаурирам порцуланско посуђе. Свидјела ми се јако презентација, као и рестауратори који су се потрудили да нам објасне, корак по корак, како да то и урадимо. Такође ми се свидио начин на који су они то нама представили. Мислим да је то било једно занимљиво и корисно искуство”, изјавио је Лука Ћопић

"На радионици рестаорације и конзервације смо поред добро проведеног времена такође и научили да ову методу урадимо у пракси. Све поступке смо полако радили и резулатати су на крају показали насу прецизност и заинтересованост. Сви смо се јако забавили али и научили доста тога", истичу из КШЦ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана