Радионица “Буди ми пријатељ” у Родитељској кући: Дјецо, нисте сами

ГС
Радионица “Буди ми пријатељ” у Родитељској кући: Дјецо, нисте сами

Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести “Искра” из Бањалуке у сарадњи са познатим бањалучким лицима из свијета медија, глуме и музике организовали су радионицу под називом “Буди ми пријатељ”.

Радионица је организована у Родитељској кући у оквиру активности поводом обиљежавања 15. фебруара, Међународног дана дјеце обољеле од малигних болести, јавља Мондо.

Хуманитарна радионица израде декоративних тањира од глине је дио овогодишње изложбе предмета са радионица на којима су учествовала обољела и лијечена дјеца, као и њихови родитељи. Радионицу као и сваку до сада води Наташа Вуксан, која много слободног времена проводи управо са овим храбрим малишанима који воде своје најтеже животне битке, а она им у томе у оквиру својих радионица и рада са њима много помаже.

- Акцију ‘Буди ми пријатељ’ са циљем упознавања, подршке и свих врста помоћи обољелој и лијеченој дјеци и њиховим родитељима, осмислила сам прво као родитељ који је прошао дуготрајно лијечење у великом граду, без могућности одласка кући и са много малих и великих жеља које је требало испунити. Сваке године у фебруару имамо хуманитарне радионице израде различитих предмета, ове године смо се одлучили да то дружење траје много дуже од једног дана и да сваки гост у свом јавном и приватном животу учини нешто да дјеци олакша тренутни боравак у Бањалуци и лијечење које траје и до годину дана - изјавила је Наташа Вуксан, која је годинама уз дјецу и родитеље, који бораве у овој кући.

Запослени у Родитељској кући свакодневно брину о овим малим пацијентима и њиховим родитељима, те испуњавају и велике и мале жеље, ублажавају тугу, улијевају повјерење, те оснажују и тјеше.

- Радионица је још једна у низу активности коју организујемо поводом обиљезавања 15. фебруара, Међународног дана дјеце обољеле од малигних болести. Веома нам је драго што се одазвао оволики број људи, јер је дјеци и њиховим родитељима подршка заједнице и друштва веома важна током њихове борбе за изљечење.Данас, украшавајуци предмете са познатим особама нашег града, симболизујемо заједништво, подршку и шаљемо поруку свој дјеци која се лијече да смо заједно јачи и да нису сами - изјавила је психолог у Родитељској кући, Александра Војводић.

Радионица је замишљена на начин да свако дијете заједно са једним учесником, који је тог тренутка је постао његов пријатељ изради декоративни тањир од глине, јер заједно можемо више и боље, а и све је много лакше.

Ове године су се у обиљежавање овог важног датума укључила позната бањалучка лица из свијета медија, глуме и музике, а главни циљ је да се овим храбрим малишанима и њиховим родитељима олакша свакодневница.

Иницијатива је покренута од стране ових људи који су се као појединци одлучили укључити у саму акцију, у сарадњи са Родитељском кућом, у нади да ће овакве и сличне радионице и акције постати традиција. У плану је и да се овакве и сличне радионице за дјецу која бораве у Родитељској кући одржавају бар једном мјесечно.

- Исказати подршку и поштовање према борби наших малих хероја је најмање што можемо да урадимо за њих. Драго ми је да сам поново дио ове приче, и надам се да ћемо успјети пренијети најбоље жеље за оздрављењем и дуговјечним животом нашим малим другарима - изјавила је  Вања Мишић, којој ово није први пут да се одазвала овој акцији.

На самом завршетку радионице учесници исте су заједно са пјевачицом Вањом Мишић, као и са дјецом, родитељима и запосленима отпјевали рефрен пјесме “За милион година” чији су стихови заправо окарактерисали оно што су учесници радионице данас пружили овој дјеци и чиниће то и у будућности, а то је дио њиховог топлог срца, жеља за потпуним оздрављењем свих малишана, и обећање да ће бити ту за сваки њихов корак у будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана