Радић: Министарство да што прије исплати подстицаје

Срна
Foto: Агенције

БИЈЕЉИНА - Предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије Бошко Радић сматра неопходним да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске пољопривредницима што прије исплати обећаних 400 КМ подстицаја по хектару, да би могли да наставе са производњом.

Радић је на данашњој конференцији на новинаре рекао да је јесења сјетва пшенице обављена у тешким условима, без основног ђубрива, као и да се сада врши прихрана, уз веома високе цијене. Он је навео да је прошле године цијена ђубрива била 40 КМ, те да је ове године 200 КМ, а највећи проблем је што ђубрива нема у довољним количинама.

"Тих 400 КМ из Министарства је боље исплатити у овом моменту, него у августу, јер се људи кредитно задужују, већина диже кредите у банкама, уз велике хипотеке", навео је Радић. Он је истакао да су пољопривредници у проблему и када је ријеч о прољећној сјетви, јер је недстатак ђубрива велики проблем. "Тражимо од Министарства састанак гдје би били присутни и млинари, како би се већ сада на почетку избјегли проблеми који су врло могући.

У окружењу нема пшенице - цијене су веома високе", навео је Радић. Он је рекао да би било пожељно да се одржи тај састанак како би се унапријед знала оквирна цијена. "Вољни смо да уђемо у причу са млинарима, да се пшеница и на зелено даје, да се не би десило да у моменту жетве пшеница буде 34, 35, 36 фенинга, а да ми ђубриво плаћемо 200 КМ.

У том случају, нема више ником повратка у производњу", рекао је Радић. Душко Рикановић из Броца, који обрађује 330 дунума земље, каже да је већ у банкама подигао 10.000 КМ за порољетну сјетву, али да му је потребно 50.000 КМ за комплету сјетву. "И кад би нам Министарство дало тај подстицај, 400 КМ по хектару, сва прољетна сјетва би била урађена редуковано. То још није довољно за све оно што треба, због свих поскупљења", навео је Рикановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана