Радић: Аутентична култура Српске привлачна туристима

Срна
Радић: Аутентична култура Српске привлачна туристима

БАЊАЛУКА - Република Српска има аутентичну културу, традицију и обичаје што туристима представља важне разлоге за посјету и обилазак домаћих дестинација, изјавио је руководилац Сектора за промоцију туризма у Туристичкој организацији Српске Марко Радић.

Радић је појаснио да се навике туриста мијењају и да више не путују ради пасивног разгледања и фотографисања, већ од дестинације тражи доживљај. Према његовим ријечима, туристичка понуда више не продаје мјесто само по себи, него и искуство које то мјесто нуди, а туриста тражи интеракцију са локалним људима и њиховим начином живота.

"Подручје смо богато шумама, ријекама и језерима, ресурсом који у свијету нестаје и који се самим тим све више вреднује.

Ријетке су земље као што је наша, а гдје можете захватити руком воду из ријеке и пити", рекао је Радић. Он је подсјетио да Република Српска има три национална парка, шест паркова природе, мале и велике ријеке и чак 37 језера, те да се ови ресурси на принципу одрживог управљања на прави и адекватан начин заштите. Радић сматра да је неопходно пружити подршку и онима који су одлучили да живе на селу и да кроз агротуризам спроведу своје идеје, те привређују цјелокупном туризму Српске.

"Свака особа, која има идеју жели да оживи имање или кућу на селу у сврху издавања смјештаја и производње домаће хране и пића, мора имати подршку и локалне заједнице и државе. Кроз пажљиво биране праксе чинимо све да људе едукујемо да на прави начин искористе потенцијал који имају", рекао је Радић. 

Он је додао да и локалне заједнице морају наћи начине да привуку инвеститоре, осмисле програме подршке развојним пројектима, аплицирају за средства кроз европске развојне фондове, те анимирају заједницу да види корист у бављењу туризмом, како би се препознао потенцијал и претворио у понуду.

Када је ријеч о туристичким ваучерима, Радић је рекао да се овај пројекат показао као добра идеја која је наишла на велику заинтересованост грађана.

"Током двије протекле акције искориштено је укупно око 65.000 ваучера и овај систем је финансирала Влада Српске из Компензационог фонда који је третирао ваучере као подстицај сектору у опоравку од пандемије", навео је Радић.

Он је подсјетио да је у фебруару на снагу ступио Закон о измјенама и допунама Закона о туризму који прописује поступак додјеле туристичких ваучера у Републици Српској, чиме се обезбјеђује правни основ за додатни подстицај туристичкој привреди и грађанима Српске.

"У моменту када Влада Српске буде планирала средства за овај подстицај, он се врло лако може имплементирати на терену, а није тајна да грађани, агенције и послодавци из области туризма желе опет акцију ваучера", закључио је Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана