Радарски стационарни систем у Бањалуци евидентирао скоро 140.000 прекршаја

Јана Кезић
Радарски стационарни систем у Бањалуци евидентирао скоро 140.000 прекршаја

БАЊАЛУКА - Да је на путевима у Српској и даље велики број оних који брзо возе и не поштују ограничења, доказ је и податак да је радар на магистралном путу у бањалучком насељу Залужани “ухватио” возача који је прекорачио дозвољену брзину за чак 60 километара на сат.

То потврђују и подаци Министарства унутрашњих послова (МУП) РС према којима је највеће прекорачење дозвољене брзине стационарним радарским системом забиљежено на магистралном путу М1-101 у Залужанима, гдје је забиљежена брзина од 160 километара на час, при ограничењу од 100.

У МУП-у кажу да је у Бањалуци радарским стационарним системом евидентирано скоро 140.000 прекршаја.

- Стационарни радарски системи на подручју Бањалуке су од 1. септембра прошле године до 31. марта ове године евидентирали 139.585 прекршаја прекорачења дозвољене брзине - навели су у МУП-у за “Глас Српске”.

Подаци показују да је стационарни радарски систем у Лакташима у просјеку дневно биљежио 47 прекршаја бахатих возача.

- На подручју Лакташа стационарни радарски систем је од 1. фебруара, када је стављен у функцију, до 31. марта евидентирао 2.821 прекршај прекорачења дозвољене брзине - навели су из МУП-а.

Како истичу, стационарни радарски систем на подручју општине Прњавор од 15. фебруара, када је стављен у функцију, до 31. марта евидентирао је 2.538 прекршаја прекорачења дозвољене брзине.

Додали су да стационарни радарски системи биљеже прекршаје прекорачења дозвољене брзине, а на двије локације биљеже и пролазак кроз црвено свјетло. Такође, за возаче који су починили наведене прекршаје систем евидентира и прекршаје вожње нерегистрованог возила, управљање возилом прије стицања права на управљање и слично.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић рекао је за “Глас” да свако прекорачење брзине, а поготово екстремно гдје је дозвољена брзина 100 километара на час, а возач се кретао 160, носи са собом огроман ризик за велике посљедице.

- Потребно је имати у виду да на брзом путу на којем је био тај радар геометријски елементи пута дозвољавају кретање брзином до 100 километара на час, а ако се крећете брзинама које нису предвиђене, постоји значајно већи ризик од настанка саобраћајне несреће, попут слијетања са коловоза и удара у друго возило. Брзина је управо и најчешћи узрок саобраћајних несрећа са погинулим и тешко повријеђеним лицима, али и узрок скоро свих саобраћајних несрећа - рекао је Радовић.

Постављањем радарских система, како каже, значајно се утиче на већи степен поштовања ограничења брзине кретања.

- Сви смо ми различити, на некога страх од казне утиче, на некога не, и увијек постоји дио возача који не поштује мјере. И за такве возаче који и даље возе и на које ништа не утиче је добра мјера одузимање возила, које предузима МУП Српске - рекао је Радовић.

Објаснио је да обично највећи број прекршаја буде у првој години када се постави радар, а касније, када возачима почну стизати казне, онда се полако дисциплинују и број прекршаја опада.

- Неће се он никада смањити да буде нула, али он варира током године. Највише прекршаја буде у јулу и августу, када наши људи дођу из западних земаља, па или немају информацију гдје се радари налазе или их није брига што су ту - рекао је Радовић. Додао је да без обзира на то колико се грађани љуте када им дође казна, то спасава људске животе од тешких повреда, а на крају и оног најгорег.

Упозорење

Милија Радовић каже да према законским прописима није обавезно постављање саобраћајног знака који упозорава да се наилази на радар.

- То би било исто као када би на сваком рафу у продавницама стајало упозорење да је забрањено красти. Сви знамо да постоје знакови ограничења и да се морамо водити по њима, исто као што у продавници ништа не смијемо украсти иако то нигдје не пише - рекао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана