Радановић: Срби ће бити на губитку због измјена закона о становима у ФБиХ

Srna
Foto: Arhiva

САРАЈЕВО - Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Ђорђе Радановић изјавио је Срни да ће Срби бити на губитку због измјена два закона о становима које је федерална Влада усвојила у уторак, 9. јануара, јер ће им бити исплаћени много мањи износи по метру квадратном од тржишне вриједности стана.

Радановић сматра срамотним Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о враћању, додјели и продаји станова и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право које је федерална Влада утврдила и упутила у парламентарну процедуру.

Он је појаснио да је, у суштини, Влада ФБиХ утврдила да има проблем са тужбама које им стижу на наплату и због тога покушавају да се на један крајње малициозан и некоректан начин ријеше проблема станова који нису враћени у посјед, односно, власништво пријератним власницима.

"Познато је да су људи који нису вратили станове српске националности, односно, да је ријеч махом о лицима која су радила у војсци или намјенској индустрији или у одређеним службама безбједности", рекао је Радановић Срни.

Он је напоменуо да је ријеч о лицима који имају уговоре о станарском праву.

"Срамота је и крајње малициозно да некоме коме стан вриједи по метру квадратном од 3.000 до 3.500 КМ, у неким случајевима и до 4.000 КМ, кажете да ће му бити исплаћено по 1.000 КМ минус амортизација од један одсто годишње", напоменуо је Радановић.

Према његовим ријечима, лицима која су, на примјер, стекла станарско право 1988. године, према предложеном законском акту се цијена стана са 1.000 КМ по метру квадратном смањује на 640 КМ, док истовремено тржишна вјероватно износи и до 3.000 КМ.

"То значи да ће ти Срби по квадрату бити 2.000 до 2.500 КМ оштећени на примјеру малог стана од 55 метара квадратних. Дакле, на просјечан стан од 55 метара квадратних ће Србин, који ће морати да прода за 650 КМ по квадрату бити у губитку од 130.000 КМ. Не могу да разумијем људе у ФБиХ да се и даље тиме служе и који су предлагачи оваквих закона", рекао је Радановић.

Он је напоменуо да је сличан приједлог закона био актуелан 2022. године, али да није прошао у Парламенту ФБиХ, те да је сада ревитализован и поново се иде у парламентарну процедуру.

Влада ФБиХ је 9. јануара у Мостару утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о враћању, додјели и продаји станова и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, те их упутила у даљу парламентарну процедуру.

Нацртом измјена и допуна Закона о враћању, додјели и продаји станова, између осталог, регулише се питање располагања становима уколико давалац стана на кориштење није поднио захтјев за враћање стана на располагање у прописаном року на начин да се у том случају стан ставља на располагање општини на чијем се подручју налази.

Приједлогом закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којим постоји станарско право предвиђа се и да носилац права из купопродајног уговора који је закључио правно обавезујући уговор, а који је након 14. децембра 1995. године остао у служби у оружаним снагама изван територије БиХ, а није стекао ново станарско право или право које одговара том праву, умјесто уписа права власништва по закљученом уговору има право на накнаду од ФБиХ у износу од 1.000 КМ по метру квадратном стана, умањену за амортизацију по стопи од један одсто годишње. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана