Радановић: Помоћи српском народу да сачува своју земљу

Срна
Радановић: Помоћи српском народу да сачува своју земљу

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Протјеривање Срба из Републике Српске Крајине и са подручја Високе Крајине треба посматрати као једно страдање, јер је један православни српски народ, који је на овом подручју живио од памтивијека, уклоњен, изјавио је предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић.

Он је подсјетио да је на данашњи дан 1995. године, у 5.00 часова почела дуго планирана, од Запада одобрена и помагана операција хрватске војске, у којој је физички елиминисан српски народ са територије Далмације, Лике, Кордуна и Баније.

"Старци, жене и дјеца који су остали у Крајини су убијани, пребијани, пљачкани. Спаљена су сва српска села у Крајини. Српски народ Високе Крајине, Петровца, Дрвара и Кључа је показао великодушност, давао храну и воду народу у колонама", навео је Радановић у писаној изјави.

Напомињући да је франачки писац, научник и краљевски биограф Ајнхарт /775-840/ писао да су Срби народ који заузима највећи дио Далмације, Радановић је рекао да данас,
послије 1.300 година, православних Срба готово да нема на подручју Далмације, а нема их ни у Лици, Кордуну, Банији.

"Не можемо очекивати да ће се Срби вратити под хрватску и муслиманску власт јер тамо нису добродошли, али морамо помоћи народу да сачува своју земљу, своје шуме, њиве и куће и да оствари своја права гарантована Дејтонским споразумом. Република Српска и Србија треба да наставе да помажу нашој цркви, да обнављамо и градимо нове православне цркве у Републици Српској, Крајини и на подручју Високе Крајине - Петровцу, Крупи, Санском Мосту, Кључу Грахову, Ливну, на Купресу, Јајцу, на Влашићу", поручио је Радановић.

Он је закључио да Срби морају да се организују и да свако српско село у Крајини и Високој Крајини има организовано чишћење и уређење свих православних старих и нових гробаља, да се граде капеле поред гробаља, да се обнове слова и крстови и да се поправљају и дижу споменици.

"Видљивост наше православне Цркве је доказ да побјеђујемо. То што ће звона звонити и гробља опстати је наша побједа", оцијенио је Радановић.

Према његовим ријечима, православна гробља доказују да су православни Срби најстарији аутохтони народ на подручју Крајине и Високе Крајине. "Морамо сачувати православље", поручио је Радановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана