Привредници на тестном линку са Пореском управом

Данијела Бајић
Привредници на тестном линку са Пореском управом

БАЊАЛУКА - Тестна фаза новог фискалног система, у којој се пренос података између Пореске управе РС и привредника врши преко интернета, је почела, а овај нови модел би, надају се многи, требало да допринесе смањењу сиве економије и могућности злоупотребе, те већем приливу новца у буџет.

Нови модел фискализације у односу на стари ће, како су истакли у Пореској управи РС, за резултат имати смањење оперативних трошкова пореских обвезника, укинуће непотребне трошкове администрације, такође и у смислу чувања контролних трака, годишњи сервис каса и штампања контролних трака за фискалне рачуне.

- Нови модел фискализације подразумијева коришћење електронског фискалног уређаја, путем којег ће обвезник у тренутку промета, укључујући и примљени аванс, издавати фискални рачун са ЉР кодом. Такође, овај код на сваком рачуну подразумијева да купци производа, односно корисници услуга могу да провјере да ли је њихов рачун издат у складу са законом - објаснио је директор Пореске управе РС Горан Маричић. 

Према његовим ријечима, преко електронског фискалног уређаја, у оквиру података о начину плаћања, на рачуну ће бити наведено, зависно од средства плаћања којим купац, односно корисник услуга плаћа испоручена добра или пружене услуге, “готовина”, “инстант плаћање”, “платна картица”, “чек”, “пренос на рачун”, “ваучер”, те “друго безготовинско плаћање”.

- У случају да купац, односно корисник услуга плаћа испоручена добра или пружене услуге користећи више од једног начина плаћања, обвезник фискализације преко електронског фискалног уређаја на фискалном рачуну може навести и више података о начину плаћања, при чему је у обавези да искаже и плаћене износе подијељене по појединачним начинима плаћања - објаснио је Маричић.

Додао је да су међу дјелатностима које немају обавезу евидентирања промета преко електронског фискалног уређаја ваздухопловни превоз путника, у дијелу који се односи на међународни саобраћај, затим пружање банкарских услуга и услуга осигурања, осим мјењачница, те адвокати који су чланови Адвокатске коморе РС.

Евидентирање промета преко електронског фискалног уређаја није обавезно ни за дјелатности коцкања и клађења, вјерске организације, као и продају пољопривредних производа произведених на породичним газдинствима директно крајњем потрошачу, те на тезгама на тржницама.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је за “Глас” да би нови систем фискализације требало додатно да уведе ре­д у промет.

- Међутим, требало би размотрити идеју да одређене дјелатности буду уведене у систем фискализације, јер не видим разлог да неки буду поштеђени у односу на друге привредне субјекте - казао је Ћорић.

Казне

Новим Законом о фискализацији, који је на снагу ступио 3. марта 2022. године, за правна лица, односно обвезнике фискализације који се не буду придржавали прописа предвиђене су казне од 8.000 КМ до 24.000 КМ.

У случају да инспектор приликом надзора утврди да обвезник у моменту промета не евидентира остварени промет, укључујући и примљене авансе за будући промет преко електронског фискалног уређаја, изриче обвезнику фискализације забрану обављања дјелатности од 30 дана.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана