Рачић: Недостатак радне снаге проблем у привреди Српске

Срна
Рачић: Недостатак радне снаге проблем у привреди Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да је недостатак радне снаге проблем у комплетној привреди Републике Српске, те навео да је од идуће школске године у средњим школама потребно образовне профиле дефинисати у складу са потребама привреде.

"У овом моменту нема ниједне дјелатности која нема потребе за новим запошљавањем, а посебан проблем је мотивација младих да иду у производна занимања", рекао је Рачић данас новинарима у Бањалуци.

Он је навео да се у Привредној комори Српске и ресорном министарству залажу за примјену дуалног система образовања.

"То је будућност, јер су све земље региона већ далеко у дуалном систему образовања. Република Српска је измјенама закона прихватила овај систем образовања и увелико радимо на томе", истакао је Рачић.

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић рекао је да су плате запослених и услови рада основ да би се сачувао радник у индустрији Републике Српске.

Пеулић је подсјетио да је прије четири године упозорио послодавце да не могу имати вариоца без 1.000 КМ нето плате, јер ће остати без радне снаге, те да су многи послодавци схватили да је без адекватне и добре награде немогуће задржати радника.

Он је навео да у предузећу "Алумина" из Зворника која има 1.610 запослених најнижа плата нето износи 1.000 КМ.

Директор привредног друштва "Јелшинград ливар ливница челика" Миодраг Брдар рекао је новинарима да је у овом предузећу просјечна нето плата 1.150 КМ, а најнижа 770 до 800 КМ.

Он је истакао да велики проблем представља запошљавање младих, јер више нема средњих школа које могу да прате процес производње у овом предузећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана