Путем хуманитарног броја прикупљено више од 160.000 КМ за Турску и Сирију

Срна
Foto: Танјуг/АП

БАЊАЛУКА- На хуманитарни број 1703 за прикупљање помоћи погођеним у земљотресу у Турској и Сирији до данас је са територија Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ пристигло више од 80.000 позива, чим је припкуљено више од 160.000 КМ, изјавио је генерални секретар Црвеног крста /крижа БиХ Рајко Лазић.

Лазић је рекао, након разговора са генералним директором "Пошта Српске", да је за помоћ угроженима у тим државама отворен и жиро рачун преко којег су грађани, привредни субјекти, различити нивоу власти уплатили више од 160.000 КМ.

"То је за сада износ већи од 320.000 КМ", навео је Лазић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је један од видова сарадње са "Поштама Српске" и укључивање њихових људских и материјално-техничких средстава, као и стављање складишног простора и превоза прикупљене помоћи грађана у централно складиште, које је за Српску на Палама.

Лазић, који је уједно и новоизабрани генерални секретар Црвеног крста Републике Српске, додао је и да је у Кабинету предсједника Републике договорено да се укључе предсједник и Влада Српске како би са 20 шлепера хране помогли ову акцију.

Генерални директор "Пошта Српске" Миладин Радовић навео је да је на састанку изражена жеља, а што је и обавеза "Пошта", као друштвено одговорног предузећа, да пружи помоћ у тешкој ситуацију у Турској и Сирији, те да је договорено да ће ово предузеће Црвеном крсту дати пуну подршку у људству, али и логистичком транспорту прикупљене помоћи у централно складиште.

"Овим путем желим позвати и све запослене раднике нашег предузећа, наше кориснике, али и све људе добре воље да се одазову овој хуманитарној акцији, јер је то наша људска и друштвена обавеза", нагласио је Радовић.

Он је подсјетио да су "Поште Српске" одмах понудлие помоћ Цивилној заштити, уједно изразивши захвалност њеној екипи која пружа помоћ угроженом становништву у Турској.

Број погинулих усљед разорних земљотреса у Турској и Сирији премашио је 40.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана