"Пут сјећања" прешло 16 ученика из Костајнице

Срна
Foto: срна

КОЗАРСКА ДУБИЦА - "Пут сјећања" поводом 77 година од пробоја јасеновачких логораша, данас је на бициклу од Костајнице до Спомен-подручја у Доњој Градини и спомен-костурнице код цркве у Драксенићу прешло 16 ученика Основне школе "Петар Мећава" из Костајнице.

О страдању народа тог краја ученицима је на историјском часу код спомен-костурнице Цркве Светог апостола и јеванђелисте Марка у Драксенићу говорио свештеник Саша Тошановић, а историјском часу присуствовао је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и званичници општине Костајница.

"Дошао сам да подржим ову добру дјечицу на манифестацији поводом 77 година од пробоја логораша из Јасеновца. Желим да захвалим организаторима из Костајнице, који су омогућили да дјеца прођу овим нашим страдалничким крајем и сазнају чињенице о нашој историји и страдању", рекао је Милуновић новинарима.

Он је рекао да ученици из Костајнице имају велико спортско срце и спортски дух, али и велику жељу да обиђу мјеста гдје су страдали наши преци.

"Њихов пут је почео из Костајнице гдје се у Другом свјетском рату десио страшан злочин, гдје постоје двије гробнице у којима је више од 2.600 страдалих. Прошли су поред Спомен- храма Свете Петке и дома наше 11. Дубичке бригаде и јединица полиције који је у завршној фази изградње", навео је Милуновић.

Он је рекао да су ученици код цркве у Драксенићу обишли гроб крви и мозгова, који је најстравичнијих мјесто у страдалничкој Козарској Дубици, општини која је у Другом свјетском рату изгубила 53 одсто становништва.

"Овдје се десио страшан и невиђен злочин и тако је и настала гробница крви и мозгова, која је јединствена у свијету", рекао је Милуновић. Он је додао да су све гробнице тог мјеста страдања реконструисане и обложене гранитом, што гарантује њихово очување и трајно чување сјећања на жртве које су на Мали Божић 1942. године усташе немилосрдно погубиле код цркве у Драксенићу.

Милуновић је рекао да је у току рестаурација и конзервација темеља цркве, која ће бити завршена до 1. маја.

"Дјечица ће да продуже до Спомен-подручја Доња Градина, а ја им желим да буду здрави и успјешно стигну, јер то није мали пут. Сви су добро расположени и рекли су да нису уморни. Они су сјајни и вјерујем да ће их сљедеће године бити још више. Ово је лијеп начин да уз спорт и рекреацију много тога науче и сазнају", изјавио је Милуновић.

Мјеста страдања у Козарској Дубици данас су посјетили и званичници општине Костајница, предсједник Скупштине општине Милош Штековић, замјеник начелника општине Драган Којић, а бициклом заједно са ученицима портпарол општине Александар Пашић.

Ученици из Костајнице положили су вијенац на платоу Спомен-подручја Доња Градина, гдје су их дочекали предсједник Скупштине општине Козарска Дубица Владимир Рокић и директор ЈУ Спомен подручје Доња Градина Тања Тулековић. Посјету Спомен-подручју Доња Градина завршили су обиласком гробних поља "Тополе" и "Храстови".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана