ПУРС за пола годне поднијела 16 извјештаја, буџет Српске оштећен за 2,9 милиона КМ

С
ПУРС за пола годне поднијела 16 извјештаја, буџет Српске оштећен за 2,9 милиона КМ

БАЊАЛУКА- Пореска управа Републике Српске је у првој половини ове године надлежним тужилаштвима доставила 16 извјештаја против пореских обвезника због сумње да су чињењем кривичних дјела оштетили буџет Српске за 2,9 милиона КМ.

-Од укупног броја, два извјештаја су поднесена Посебном одјељењу Републичког јавног тужилаштва за сузбијање корупције и најтежих облика привредног криминалитета, осам извјештаја Окружном тужилаштву Бањалука, по два извјештаја окружним тужилаштвима у Добоју и Бијељини, те по један извјештај окружним тужилаштвима у Приједору и Источном Сарајеву -  саопштено је из Управе.

У саопштењу се наводи да су инспектори Одјељења за истраге и обавјештајне послове Пореске управе највише извјештаја надлежним тужилаштвима у том периоду, њих 15, поднијели због сумње да је извршена утаја пореза и доприноса у укупном износу од 2.837.419 КМ штете за буџет Српске.

У првој половини ове године Пореска управа Српске је надлежном тужилаштву поднијела и један извјештај против одговорног лица због сумње у постојање кривичног дјела неправилно издвајање средстава правног лица, са штетом по буџет у износу од 56.474 КМ.

Из Пореске управе Српске наводе да су службеници Одјељења за истраге и обавјештајне послове у периоду јануар-јун, осим поднесених извјештаја надлежним тужилаштвима, радили и бројне друге послове и задатке из своје надлежности.

Тако су, између осталог, спровели бројне радње по захтјевима судова и тужилаштава, узели 113 изјава, извршили 28 анализа пословања предузећа, док је активно рађено и на међународној размјени информација са институцијама Аустрије, Србије, Италије и Словеније, као и на размјени информација са институцијама Републике Српске и БиХ.

-Такође, извршен је и знатан број информативних контрола и других радњи из дјелокруга рада овог одјељења, које функционише у оквиру Сектора за контролу, истраге и обавјештајне послове Пореске управе - наводи се у саопштењу.

Директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић рекао је да ови подаци показују да је и у овој години настављен интензиван рад инспектора на терену.

-Инспектори Одјељења за истраге и обавјештајне послове ће и у наредном периоду, у складу са својим законским овлаштењима, наставити рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске - нагласио је Маричић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана