Пуковник ОСБиХ у порушеном Хатају: Док год постоји нада, трагаћемо за преживјелима

ГС
Хатај
Foto: Миларем Чанић | Хатај

ХАТАЈ - Ситуација у Хатају је веома тешка, али док постоји имало наде трагаћемо за преживјелима, рекао је пуковник Оружаних снага Босне и Херцеговине (ОСБиХ) Миларем Чанић.

Припадници ОСБиХ већ неколико дана присутни су у турском граду Хатају гдје активно трагају за преживјелима након снажног земљотреса који је разорио југ Турске. Међу њима је и пуковник Чанић, који је рекао за Анадолију да су припадници ОСБиХ тренутно распоређени на подручју Антакје, једног од дијелова Хатаја који је претрпио најтеже посљедице разорног земљотреса, 6. фебруара.

Он је нагласио да у регији Антакје заједно раде с припадницима Горске службе спашавања Нови Град из Сарајева.

- Нама је част бити дио ове велике хуманитарне заједнице која жели помоћи Републици Турској и припадници ОСБиХ дају свој максимум у условима у којима раде, а услови су заиста тешки - каже Чанић, напомињући како су припадници ОС БиХ показали да су обучени, опремљени и спремни помоћи свугдје у свијету гдје се деси нека елементарна непогода.

Наглашава како су имали срећу радити на терену управо с припадницима ГСС Нови Град, а потврђује како је ријеч о групи веома добро обучених професионалаца.

- То је нама војницама много олакшавајућа околност, јер на тај начин и ми успијевамо дати наш максимум - каже Чанић.

Нема ништа осим рушевина

Чанић понавља да је ситуација на терену веома тешка. Наглашава да су објекти углавном сви порушени, вријеме пролази, што спасиоцима не иде на руку са аспекта проналаска живих. Међутим, нема одустајања од проналаска преживјелих.

- Нажалост, очекују нас све тежи дани, све тежи услови, све мање шансе за проналазак живих, али и рад у све тежим околностима због могуће епидемиолошке ситуације након већ осам дана од земљотреса - наглашава Чанић.

На питање с каквим призорима се сусреће на терену у том дијелу Турске Чанић одговара да као човјек није могао ни замислити да може постојати такав призор.

- Заиста је тешко и шокантно када видите један блок зграда које још стоје и значајно су оштећене, а онда видите један простор гдје је све сравњено са земљом, нема ништа осим рушевина. Све је порушено, улице су затрпане. Једноставно нисам могао замислити да је такав призор уопште могућ. То је немогуће видјети на телевизији - прича Чанић.

На терену провели 48 сати, али нико није уморан

ОСБиХ настављају с преданим радом у регији с једном и једином надом а то је пронаћи неког живог.

- Са екипама IHH били смо 48 сати на терену покушавајући да нађемо живе особе испод рушевина, нажалост нисмо били те среће. Сусретали су нас само лешеви, а поред рушевина уплакана лица и вапаји породица које не губе наду да ће њихови најмилији бити пронађени. Није нимало лако. Међутим, настављамо радити, нико од нас није уморан, завршамо с једном и идемо на сљедећу локацију - каже Чанић.

На крају додаје како би био неправедан када не би споменуо захвалност грађана Турске због чињенице да су у овим тешким тренуцима уз њих у регији присутне екипе из Босне и Херцеговине, не само Оружане снаге БиХ, већ све организације које раде на ублажавању посљедица од земљотреса у регији, који се према бројним процјенама сматра највећом природном катастрофом у модерној Турској.

Чанић подвлачи како је за припаднике ОСБиХ бити од помоћи грађанима Турске не само обавеза, већ и част.

Више од 150 спасилаца с подручја Босне и Херцеговине тренутно борави у јужним регијама Турске, које су у понедјељак, 6. фебруара, погођене разорним земљотресима (7,7 и 7,6 степени по Рихтеру), са епицентром у турском граду Кахраманмарасу. Невиђена разарања претрпјело је најмање десет турских градова у том дијелу земље, а према посљедњим информацијама, земљотреси у Турској и Сирији однијели су око 38.000 живота.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана