Пудар: Очекује се најмање 2.000 бруцоша из Српске

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД- Најмање 2.000 бруцоша из Републике Српске добиће студентски индекс у Србији у школској 2023/24. години, а највиши интерес исказали су за техничке факултете, процјене су Удружења студената из Српске у Србији.

Предсједник Удружења Дејан Пудар изјавио је да се мањи број свршених средњошколаца из Српске са којима је Удружење у контакту опредијелио за медицину и неки од смјерова на Филозофском факултету.

Он је навео да је уз помоћ Удружења из Херцеговине на пријемни у Нови Сад почетком ове седмице организовано дошло 150 будућих бруцоша, којима је пружена сва потребна логистика.

"Удружење је нашло средства да све то финансира. Од Требиња до Вишеграда, из сваке општине је дошао по неко коме је одговарао овај термин. Дочекали смо их, помогли да нађу смештај, показали им како све то функционише од шалтер-службе па даље, како да изваде одређене документе, где треба да једу, где полажу пријемни", рекао је Пудар.

Пудар је рекао да највећи број студената традиционално долази из Брчког и Бијељине, али и из свих крајева Републике Српске, оцјењујући да ће се око 90 одсто њих и уписати јер факултети у Србији оставе могућност да, ако нису успјели у првој жељи, имају још двије шансе.

"Где ћеш упасти то је питање, а да ли ћеш уписати то је мање питање. Кандидату треба 14 бодова да положи пријемни, ако има и бодове из средње школе - уписаће факултет", појаснио је Пудар.

Он је рекао да је важно да будући бруцоши у Србији знају да имају Удружење на које могу да рачунају у сваком тренутку.

"Удружење је недавно прославило четири године. Гост нам је била потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ана Љубојевић. То је била прилика да се осврнемо на све што смо до сада урадили и да изнесемо своје планове", рекао је Пудар.

Пудар је навео да је у вријеме пандемије вируса корона на званичној страници Амбасаде БиХ у Србији било обавјештење да се за све информације о преласку из Републике Српске у Србију студенти обрате Удружењу студената Републике Српске.

"Ми смо располагали тим информацијама, а Амбасада није. Потрудили смо се да у сваком тренутку помогнемо студентима. Они треба да знају да је Удружење њихова кућа у Србији где се могу обратити за било који проблем. Сви ти проблеми са којим се они суочавају на неком почетном нивоу су за нас банални, а за њих круцијални", рекао је Пудар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана