ПУ Бањалука: Повећан број кривичних дјела

ГС
Foto: гс

БАЊАЛУКА - Полицијска управа Бањалука у октобру је забиљежила 17,8 одсто више кривичних дјела у односу на исти мјесец прошле године, а повећање се углавном односи на крађе и преваре, изјавио је начелник Управе Милош Бркић.

Бркић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је у октобру евидентирано смањење броја саобраћајних незгода за 4,7 одсто у односу на упоредни период, док је смртно страдалих били мање за 50 одсто, што је, како је навео, резултат низа акција из области безбједности саобраћаја.

"Евидентирано је повећање броја случајева нарушавања јавног реда и мира за 11,1 одсто, с тим да није било евидентираних кривичних дјела веће друштвене опасности", нагласио је Бркић.

Он је додао да је у транзитном кретању затечено шест миграната, а тај број је у октобру прошле године евидентирано 550 миграната.

"У октобру је реализована једна оперативна акција из области криминалитета, три из области јавног реда и мира, 15 акција из области безбједности саобраћаја. Успјешно су обезбијеђена 22 јавна скупа и 181 спортска приредба", навео је Бркић.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Јован Стојичић прецизирао је да је у октобру евидентирано 179 кривичних дјела, од чега је ријешено 149 или 83 одсто.

"Из области општег криминалитета евидентирано је 156 кривичних дјела, чија је ријешеност 80,8 одсто. Пријављено је седам кривичних дјела против живота и тијела, а њихова расвијетљеност је 85,7 одсто", појаснио је Стојичић.

Према његовим ријечима, евидентирано је 107 имовинских кривичних дјела, гдје је евидентно повећање кривичних дјела превара, с обзиром на то да је у октобру спроведена акција усмјерена на откривање ових кривичних дјела.

"Приликом те акције откривено је и расвијетљено 11 кривичних дјела превара", рекао је Стојичић и додао да у октобру није било разбојништава.

Стојичић је навео да су евидентиране 22 тешке крађе, 38 крађа, те пет кривичних дјела из области злоупотребе дрога.

"Кад је ријеч о злоупотреби дроге, слободе је лишено 19 лица", рекао је Стојичић.

Из области привредног криминалитета, навео је, откривено је осам кривичних дјела, поднесено пет извјештаја против шест лица, док је причињена материјална штета 64.000 КМ.

Начелник Сектора полиције Раденко Стакић навео је да су у окторбу евидентиране 344 саобраћајне незгоде у којима су два лица погинула, једно је теже повријеђено, а 70 лакше.

"Из саобраћаја је искључено 31 возило и 503 возача, од чега је 478 возача било под дејством алкохола, пет под дејством дрога, 14 без положеног возачког испита, док је шест возача из саобраћаја искључено из осталих разлога", рекао је Стакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана