ПУ Бањалука: Није тачно да нисмо обавјештавали Центар за социјални рад

Н.Т.
ПУ Бањалука: Није тачно да нисмо обавјештавали Центар за социјални рад

БАЊАЛУКА - Полицијска управа Бањалука саопштила је да није тачна изјава директора бањалучког Центра за социјални рад Ирене Јолџић да их полиција мјесец дана није обавијестила о о случајевима злостављања малољетних лица у Дому за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“.

- Полицијски службеници су су приликом поступања по пријавама о случајевима злостављања малољетних лица у Дому за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“ поступали у складу са својим надлежностима , поштујући Законо о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку и Протоколом о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце – саопштила је ПУ Бањалука реагујући на наводе Јолџићеве.

Наводе са је  изјава Јолџићеве да су „за случај злостаљања малољетног лица од стране радника Дома сазнали тек након мјесец дана“, те да их „полиција није о томе обавијестила“ непримјерена и нетачна.

-  Изјава директорице је потпуно нетачна, посебно кад се узме у обзир да се ово малољетно лице као жртва појављује већ у пријави коју је Полицијска управа запримила 18. децемба 2019. године, а да је након тога од стране полицијских службеника ПУ Бањалука саслушано оштећено лице, чијем саслушању су присуствовали и надлежни радници Центра за социјални рад Бањалука, који су и потписали узету изјаву -истиче се у саопштењу.

Додаје се да је након тога , 06. фебруара 2020. године Окружном јавном тужилаштву Бањалука достављен и извјештај о учињеном кривичном дјелу обљуба са дјететом млађим од 15 година.

-   Такође, полицијски службеници ПУ Бањалука су  24.септембра 2020. године запримили молбу за службено поступање у сврху заштите дјеце и младих од стране Дома за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“ у којој се наводи као могућа жртва малољетна штићеница наведеног дома. На назначеном документу јасно стоји да је достављен и Центру за социјални рад Шипово. Полицијски службеници су о том одмах обавијестили и Центар за социјални рад Бањалука, као и Окружно јавно тужилаштво Бањалука гдје је одржан састанак на околности наведене молбе дана 29.дептембра 2020. године - истичу у полицији.

Наглашавају да је ПУ Бањалука се Центру за социјални рад Шипово обратила актом за достављање анамнезе за малољетно лице, што су исти и доставили а 27. децембра 2021. године.

- Приликом саслушања малољетног лица, које је саслушано 27.јануара ове године  по усменој наредби поступајућег тужиоца Окружног јавног тужилаштва Бањалука, полицијски службеници ПУ Бањалука су такође обавијестили Центар чија је службеница присуствовали саслушању у просторијама Окружног јавног тужилаштва Бањалука.  Након проведених свих мјера и радњи из надлежности полиције и тужилаштва жртву кривичног дјела преузели су службеници мобилног тима Центра за социјални рад Бањалука ради збрињавања- рекли су у полицији.

У саоптењу наглашавају да је у временском периоду од 24. септембра 2020. до 27. јануара  ове године предузиман низ мјера и радњи, с обзиром на то да је исто малољетно лице било жртва других кривичних дјела или је постојала сумња да је жртва кривичних дјела.

- О  свему су обавијештавани радници Центра за социјални рад Бањалука и Центра за социјални рад Шипово који су и активно учествовали у одређеним активностима гдје је то законом прописано. Такође смо обавијештени од стране Дома за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“ да су и они за сваку пријаву обавијестили надлежни Центар за социјални рад- наводи се у саопштењу ПУ Бањалука.

Наглашава се да се „из свега наведеног види да  Центар за социјални рад не да је био обавјештен, већ је и учествовао у активностима које су ПУ и ОЈТ Бањалука предузимали“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана