Птичији грип потврђен у Српској

Срна
Птичији грип потврђен у Српској

БАЊАЛУКА - У Републици Српској утврђено је присуство птичијег грипа и одређене су мјере за сузбијање ове болести на угроженом подручју Градишке и Српца, рекао је Срни помоћник министра за ветеринарство Негослав Лукић.

Лукић је рекао да су у уторак, 6. фебруара, ловци пронашли 25 угинулих лабудова у мјесту Доња Долина, на граници са општином Србац, те је на узорку од пет угинулих лабудова утврђено присуство генома вируса инфлуенце птица, док су остали лешеви збринути на прописан начин.

Напоменуо је да је у складу са прописима који су на снази, ради заштите здравља људи и животиња од нарочито опасних заразних болести и зооноза, Министарство одредило мјере за сузбијање инфлуенце птица.

-С обзиром на то да је ријеч о појави инфлуенце птица код дивље популације није било потребно доносити строге мјере, те се донесене односе на појачани надзор, осигуравање и одржавање хигијенских услова и биосигурносних мјера у свим објектима за узгој и држање живине - навео је Лукић.

Истакао је да су надлежне ветеринарске организације, као и фармери, обавезни да свако угинуће живине или промјену здравственог статуса пријаве надлежној ветеринарској инспекцији.

-Такође, с обзиром на то да је ријеч о појави птичије инфлуенце код дивљих птица, извоз меса живине у земље ЕУ није угрожен. Несметано ће се обављати и унутрашњи промет живине, производа од живине и јаја, уз поштовање прописаних ветеринарских мјера - истакао је Лукић.

Напомиње да је у протеклих шест мјесеци птичији грип код дивљих птица пријављен у већини држава Европе, а када је ријеч о земљама окружења то су Србија, Хрватска, Словенија и Мађарска. Птичији грип у Српској посљедњи пут је регистрован 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана