Пшеница посијана у оптималном року добро припремљена за мировање

Срна
Пшеница посијана у оптималном року добро припремљена за мировање

БИЈЕЉИНА- Релативно топло вријеме уз повољну влажност земљишта омогућава касније посијаној пшеници да достигне одговарајући степен развоја који ће јој омогућити да поднесе ниску температуру ваздуха која се може очекивати током зиме, наведено је у агрометеоролошком билтену Републичког хидрометеоролошког завода.

"Пшеница посијана у оптималним роковима добро је припремљена за предстојећи период мировања", наведено је у билтену.

У билтену је наведено да су током јесени укупни агрометеоролошки услови, укључујући и температуру земљишта, били углавном повољни за обављање пољопривредних радова на отвореном, као и за завршетак сјетве пшенице, те за почетне фазе развоја посијаних озимих култура.

Доспјеле падавине крајем прошле седмице у значајној мјери су поправиле стање влаге како у површинском, тако и у дубљим слојевима земљишта, док су на крајњем западу Српске забиљежене интензивније и обилније падавине, које су проузроковале поплаве на појединим локалитетима+.

Агрометеоролози напомињу да је на озимом јечму регистровано присуство мрежасте пјегавости јечма и пепелница жита, док су у усјевима озиме пшенице уочени симптоми сиве пјегавости листа пшенице и лисна рђа, а регистроване су и рупе од пољских мишева.

"Ова штеточина највећу штету може нанијети на пшеници приликом сјетве, јер лако проналази зрна, која складишти у своје јазбине", упозорили су агрометеоролози.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана