Пшеница неће издати, ни родом ни квалитетом

Анита Јанковић Речевић
Пшеница неће издати, ни родом ни квалитетом

БАЊАЛУКА - Усјеви пшенице на равницама широм Српске су у веома добром стању што буди наду домаћих произвођача да ће приноси и квалитет, који су лани подбацили, бити на високом нивоу, а да ли ће бити тако увјериће се већ кроз мјесец када би требало да падну први откоси хљебног жита.

Пшеница је јесенас, према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, засијана на 41.400 хектара што је мање у односу на претходни производни циклус, који је био изнад вишегодишњег просјека у Српској.

Највеће површине засијане су у Семберији, затим Посавини и у Лијевчу пољу, што је уобичајено када је ријеч о овој грани пољопривредне производње.

Помоћник министра пољопривреде Саша Лалић каже за “Глас” да су усјеви хљебног жита тренутно у добром стању.

- Према извјештају колега из Ресора за пружање стручних услуга који су свакодневно на терену овогодишњи усјеви пшенице обећавају. Имали смо изузетно топлу зиму па је постојала бојазан како ће се то одразити на оранице, али на срећу чини се да ће овогодишњи род пшенице и квалитетом и приносом бити бољи него лани. Претходних дана је било кише што је одлично јер је пшеница сада у фази наливања зрна - рекао је Лалић и додао да жетва у Српској обично почиње крајем јуна, почетком јула али, с обзиром на топлије вријеме, ове године се очекује већ половином  идућег мјесеца.

Лалић каже да је овогодишњи производни циклус знатно повољнији у односу на лањски и у вези са цијеном репроматеријала и горива.

- Минерална ђубрива су ове сезоне јефтинија између 35 и 40  одсто, а нижа је и цијена дизел горива. Министарство је ове године одлучило да пружи значајнију подршку за регресирани дизел, 0,80 КМ по литру, што је повећање од пет фенинга у односу на лани. Једино је сјеме било скупље и то око седам одсто у односу на лани, али министарство суфинансира комплетну сјеменску производњу, тако да произвођачи она сјемена произведена у Српској могу купити од 30 до 50 одсто јефтиније - казао је Лалић. 

Иако је још рано говорити о откупној цијени, Лалић каже да су дешавања на берзи посљедњих дана веома повољна.

- Пшеница је берзанска роба, нико не може утицати на цијену али посматрајући Новосадску берзу према којој се равнају регионални откупљивачи и произвођачи дошло је до одређеног скока. Претходних дана цијена је била око 18 евроценти за килограм пшенице или 0,35 КМ што је боље него прошло љето. Да ли ће тако остати, нико за сада не зна, али је најважније да имамо добар квалитет и принос - навео је Лалић.

Он је подсјетио да министарство произвођачима пшенице пружа и подршку од 500 КМ по хектару те да ће том мјером ове године бити обухваћено око 3.100 произвођача.

Полиса

Саша Лалић каже да из године у годину апелују на ратаре да осигурају своје усјеве и смање евентуалну штету од елементарних непогода.

- Ове године дајемо 60 одсто подршке за полису осигурања. Произвођачи не би требало да то посматрају као трошак него инвестицију. Не би требало да се улази у оснивање производног циклуса без полисе осигурања - сматра Лалић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана