Пшеница и јечам умјесто кукуруза

Данијела Бајић
Пшеница и јечам умјесто кукуруза

БАЊАЛУКА - Ниске цијене пољопривредних производа те бројни изазови, који су утицали на слаб принос и квалитет одређених култура, нису оставили пуно простора за размишљање ратарима у Српској који се ових дана, колико им то вријеме дозвољава, припремају за почетак јесење сјетве.

Дуго очекивано освјежење је стигло, а ратари широм Српске с пажњом прате најаве о падавинама и гледају у небо. Да би уопште могли да припреме земљиште за јесењу сјетву, потребно им је, кажу, много кише.

Иако календарски оптимални рокови за сјетву уљане репице теку, произвођачи раније нису ни покушали да уђу на њиве, јер је земља била сува и тврда, због чега ће, све су прилике, на појединим парцелама ова култура јесенас изостати.

Многи планирају да у октобру засију исте, ако не и веће површине пшеницом с обзиром на то да на прољеће планирају смањити површине под кукурузом како не би, као ове године, осталих празних руку због суше и временских неприлика.

Пољопривредник из Лијевча поља Душко Бањац истакао је за “Глас Српске” да ће ове јесени засијати више стрних жита, јер је суша узела данак на кукурузу, соји и сунцокрету.

- Не преостаје нам ништа друго него да у јесен засијемо више пшенице и јечма, јер нисмо у могућности да наводњавамо све засаде током љета колико би требало. Зато ћемо сада повећати површине под пшеницом и јечмом за сигурно 30 одсто у односу на лани, јер су љета све екстремнија - прича Бањац.

Додао је да се више не смију пуно уздати у прољећну сјетву, када су на програму кукуруз, сунцокрет, соја и друге културе.

- Примјера ради, кукуруз се више не исплати сијати, јер се људи неће моћи покрити, а то се мора некако надомјестити - казао је Бањац.

Да се ове сезоне мало шта исплатило, свједочи и предсједник Удружења пољопривредника “Села Семберије” Бошко Радић који је казао да ће, чим се вријеме стабилизује, кренути са сјетвом уљане репице.

- С обзиром на то да су цијене репроматеријала на прошлогодишњем нивоу, ратари ће на овом подручју засијати исте површине јесењим културама као и лани - казао је Радић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истакао је да ће током јесењих дана засијати јечам и пшеницу.

- За уљану репицу можда смо и окаснили с обзиром на то да су рокови прошли јер је земљиште било суво, због чега ту сјетву раније није било могуће ни обавити. Што се тиче осталих култура, за сада ратари још нису начисто у коју производњу треба да уђу и на шта да се оријентишу када је генерално стање у пољопривреди хаотично - казао је Маринковић.

Додао је да у наредним данима планирају да се састану са представницима ресорног министарства са намјером да се пољопривредницима олакша набавка што квалитетнијег сјемена.

Пласман

Пољопривредна производња је, поред временских неприлика, према ријечима Стојана Маринковића, поприлично угрожена и због лошег пласмана.

Наука још не може селектовати сорте отпорне и толерантне на непримјерене временске услове, истакао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана