Први Сабор геодета Србије и Српске: Усвојена заједничка декларација о унапређењу геодезије

Срна
Foto: Републички геодетски завод Србије/x.com

БАЊАЛУКА- Учесници Првог сабора геодета Србије и Српске усвојили су заједничку декларацију којом се јасније дефинише промовисање одрживог развоја и подршка глобалним циљевима.

Јасније се дефинише и дигитализација као кључна стратегија за будућност, интеграција геопросторних података и стварање интероперабилних система, јачање сарадње и професионалних веза између Србије и Српске, подстицање иновација и примјена нових технологија као и јачање независности струке и професионалне етике.

На сабору који је почео 13. октобра , а завршен данас на Фрушкој гори и који је окупио геодетске стручњаке из геодетских институција Републике Српске и Србије, региона, Европе и свијета, препозната је хитна потреба за темељним институционалним и организационим јачањем геодетских институција како би обезбиједили њихову ефикасност, независност, одрживост и способност да одговоре на комплексне захтјеве савременог друштва.

"Такође, неопходно је залагање за њихово позиционирање на највишем стратешком нивоу власти како би осигурали потпуну аутономију и професионалну независност, што ће омогућити геодетским институцијама да ефикасно сарађују са свим секторима у друштву, да имају директан утицај на креирање политика и стратегија из ове области, те да на најефикаснији начин испуне свој мандат у служби грађана и државе", наводи се у декларацији.

Поред тога, позване су све геодете, инжењери, истраживачи и доносиоци одлука да се придруже овом заједничком напору и да се обавежу на промјену начина размишљања, како би као струка одговорили потребама друштва и државе.

Директор Републичког геодетског завода Србије Борко Драшковић рекао је на свечаном отварању Првог сабора геодета Србије и Српске да на сабору треба да се заједнички дефинише даљи правац којим ће геодетска струка допринијети развоју друштва.

"Кључна платформа нашег рада заснива се на три стуба: дигитализацији, одрживом развоју и интеграцијама које су већ спроведене у свакодневне послове катастарских институција. Посебан значај придајемо повезивању геодетских институција и организација с обе стране Дрине, јер само кроз заједнички рад можемо обезбедити напредак и бољу будућност за све", нагласио је Драшковић.

Он је истакао да окупљање више од 500 стручњака свједочи о значају геодезије у савременом друштву, а да размјеном искустава и усвајањем нових технологија, отварамо врата за даљи развој наше професије, која игра кључну улогу у постизању глобалних циљева одрживог развоја, саопштено је из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Српске. /РУГИПП/

Директор РУГИПП-а Драган Станковић нагласио је да велики одзив представља не само интересовање, већ и посвећеност ове управе јачању веза и сарадње у области геодезије и катастра.

"Сарадња између Републичког геодетског завода Србије и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Српске датира још од раније, али је у посљедње вријеме добила нове димензије", истакао је Станковић.

Први сабор геодета Србије и Српске, од великог националног и регионалног значаја, пружио је платформу за размјену искустава, идеја и иновација између водећих геодетских институција из Србије и Републике Српске, као и представника међународних организација.

Током тродневног сабора, учесници су имали прилику да дискутују о темама катастар 21. века, масовна процјена вриједности непокретности, улога геодезије у постизању циљева одрживог развоја и нове технологије у геодезији.

Еминентни гости из међународних и домаћих геодетских организација представили су најбоље праксе стварајући платформу за размјену искустава, идеја и иновације.

Станковић је истакао да је организација Првог сабора геодета Србије и Српске била на високом нивоу и додао да је договорено да се сљедеће године сабор организује у Републици Српској.

Сабор су организовали Републички геодетски завод Србије, Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Српске /РУГИПП/ у сарадњи са Војногеографским институтом "Генерал Стеван Бошковић", Удружењем геодетских организација Србије /УГОС/ "Геоудружење", и Друштвом геодетских инжењера и геометара Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана