Први пут у Српској ендоваскуларно лијечење анеуризми аорте

Срна
Први пут у Српској ендоваскуларно лијечење анеуризми аорте

БАЊАЛУКА - Тим интервентних радиолога и васкуларних хирурга Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске је уз менторство интервентног радиолога са Института за кардиоваскуларне болести Дедиње Драгана Сагића први пут у Српској извео ЕВАР - ендоваскуларно лијечење анеуризми аорте.

Сагић је рекао новинарима да са колегама из УКЦ-а успјешно сарађује годинама, те да је ова интервенција почетак проширења програма интервентне радиологије у овој здравственој установи.

Он је изразио наду да ће сарадња са УКЦ-ом бити настављена на плану проширења ендоваскуларних програма.

Интервентни радиолог Завода за клиничку радиологију УКЦ-а Бојан Јованић истакао је да је ријеч о компликованој интервенцији коју је радио велики тим људи.

"Све је протекло без проблема, пацијент је добро и за дан-два би требало да иде кући", рекао је Јовановић.

Начелник Службе за васкуларну хирургију УКЦ-а Миланко Максић захвалио је свима који су учествовали у овој интервенцији, напомињући да се за овакве интервенције бирају пацијенти који су из неких разлога "ризични", у смислу да не могу поднијети "отворену хирургију".

Он је нагласио да овакве интервенције захтијевају велико искуство медицинског особља.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић навео је да је ово нови велики успјех УКЦ-а што је доказ да се у овој установи ради врхунска медицина с циљем унапређења здравља становника Републике Српске.

"Пацијенти ће убудуће, умјесто класичне операције и отварања трбуха, имати само једну ендоваскуларну процедуру након које ће за пар дана моћи да иду кући", рекао је Ђајић.

Ријеч је о новој и савременој интервентној радиолошкој процедури у третману васкуларних обољења, а из УКЦ-а истичу да су на том плану усмјерени ка увођењу нових техника које повећавају успјешност захвата, истовремено смањујући проценат компликација и смртности.

Значај ове методе је што се спречава пукнуће аорте које је у 50 одсто случајева смртоносно. Основни задатак је препознати увећану/проширену аорту и на вријеме реаговати примјеном интервентне радиолошке процедуре и пласирањем покривеног стента.

"Ова метода омогућава да се приступом кроз крвни суд третира патолошки процес, а да се при томе могућност компликација и стопа смртности смањи на најмању могућу мјеру. Само два до три дана након обављене процедуре пацијенти напуштају болницу и прелазе на кућни опоравак који је неупоредиво краћи него код класичних оперативних захвата", појаснили су из УКЦ-а.

За планирање и извођење оваквог захвата неопходна је висока стручност, едукованост и уиграност мултидисциплинарног тима састављеног од интервентних радиолога, васкуларних хирурга, анестезиолога, рентген техничара и анестетичара што осигурава већи степен сигурности и ефикасности лијечења пацијента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана