Први дан љета обиљежиле високе температуре: БиХ се пржила на +40°C

ГС
Први дан љета обиљежиле високе температуре: БиХ се пржила на +40°C

БАЊАЛУКА- Први дан љета у Босни и Херцеговини обиљежиле су високе температуре, које су се кретале од 33 до 36, а у неким крајевима и до 40 степени Целзијусових, а метеоролози кажу да је иза нас врхунац првог топлотног таласа.

И док су вјетрови из Сјеверне Африке донијели врућ фронт преко Балкана, што је упалило црвене метеоаларме, многобројни стручњаци апелују да грађани не излазе напоље, па су тако бањалучке улице, као и у другим градовима, остале пусте.

Они грађани који су морали да изађу из кућа освјежење су потражили на јавним чесмама у центру, у дебелој хладовини у парковима, а многи су спас од врућина пронашли на обалама ријека.

Да је било топло у свим градовима БиХ, без неке велике разлике, али и у цијелом региону потврдила је за “Независне новине” Милица Ђорђевић, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске.

“Према мерењима, у 14 часова највише су температуре забиљежене у Вишеграду, Добоју, Рибнику, Требињу и Фочи, где је измерено 36 степени Целзијусових. Степен мање имале су Бањалука, Бијељина, Билећа, Приједор и Рудо. Значи, то су у сваком случају температуре од 32 до 36, а у брдско-планинским пределима од 29 степени. То су мерења од 14 часова, тако да треба рачунати да ће температура наставити да расте за сигурно још два степена. Максимална температура иде до 38, а није искључено да понегде, поготово у Херцеговини и на крајњем истоку, као и у широј регији око Вишеграда, температура дође и до близу 40 степени Целзијусових”, каже Ђорђевићева.

Према њеним ријечима, и у наредним данима очекује нас топло вријеме, али не оволико вруће као у претходном периоду.

Линкер
“Биће и нешто нестабилније време, тако да у суботу и недељу у поподневним часовима биће услова и за повремену кишу и локалне пљускове са грмљавином, а, нажалост, биће услова и за локалне непогоде када у кратком интервалу може бити интензивнијих падавина и појава града и олујног ветра. Почетком наредне седмице наставља се промењиво време, без великих врућина, са сунчаним интервалима и повременом кишом и пљусковима са грмљавином”, рекла је Ђорђевићева.

Додаје да што се тиче самог љета, сезонске прогнозе наговјештавају да би ово љето требало да буде топлије од просјека и уз већи број топлотних таласа.

“Један од тих топлотних таласа се управо завршава, а сигурно је да ће нас пратити и током већег дела лета”, сматра Ђорђевићева.

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске апеловано је да због високе температуре ваздуха послодавци прилагоде рад с циљем заштите здравља запослених.

“Позивамо послодавце Републике Српске да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље радника”, саопштено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

“Међународним стандардима дефинисани су услови и критеријуми извођења радова у условима високе температуре ваздуха, а једна од мјера јесте избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана”, стоји у саопштењу.

Како се истиче, мјере се односе на организацију посла, што обухвата прерасподјелу радног времена, ротацију послова, избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана од 11 до 16 часова, увођење додатне радне снаге, обезбјеђење одговарајуће расхлађене просторије за одмор, те ношење лагане заштитне одјеће и обуће.

С обзиром на високе температуре ваздуха, и из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске подсјетили су грађане на мјере предострожности и заштите које се могу предузети током периода врућина.

“Високе температуре ваздуха могу утицати на већину популације, због чега се свим грађанима препоручује да што мање времена проводе на отвореном, на директном сунцу, а посебно у најтоплијем периоду дана од 10 до 17 часова. Такође, савјетује се боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, избјегавање већих физичких напора, чешће туширање млаком водом и равномјерно узимање што више течности”, наводе они.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана