Прве дугорочне прогнозе: Какво нас вријеме очекује ову зиму

ГС
Прве дугорочне прогнозе: Какво нас вријеме очекује ову зиму

Страница "Severa Waether" објавила је метеоролошка предвиђања за зиму 2023/2024.

Како откривају, Ел Нињо ће имати велик утицај на вријеме, а доносе и прве прогнозе падавина ове зиме.

Хладна фаза назива се Ла Ниња, а топла фаза Ел Нињо. Тренутно смо у фази јачања Ел Ниња који ће бити на врхунцу током зимске сезоне, а слабљење Ел Ниња очекује се током прољетне сезоне.

Шта то тачно значи за зимске услове и сњежне падавине? Премда Ел Нињо пуно више утицаја има на Сјеверну Америку, његови утицаји барем индиректно долазе и до Европе.

За Европу се прогнозирају слабе сњежне падавине. Већи дио континента, према садашњим сликама, требао би имати мање сњежних падавина него што је уобичајено, осим на подручју Алпа и у дијеловима Скандинавије.

Прогноза за новембар показује углавном исподпросјечну количину снијега широм Европе. Јачи утицај фронте може се очекивати у Алпама и на сјеверном Балкану, али и на вишим надморским висинама сјеверне Европе.

Прогноза сњега за децембар показује знатно повећање падавина у дијеловима средње Европе и накратко у јужној Енглеској.

Слика за јануар је посве другачија. Очекује се пуно више падавина, и то у већем дијелу континенталне Европе, а гледано детаљније више се очекују на истоку континента, а мање на западу, преноси Н1.

Предвиђа се да ће већи дио континента имати мање сњежних падавина него што је уобичајено, осим у неким средишњим и сјеверним дијеловима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана